Pitch jezelf in de kijker
Misschien herken je de volgende situatie wel? Je bent op een gezellige zakelijke netwerkborrel en iemand stelt zich aan jou voor. Jij doet hetzelfde en de ander vraagt vervolgens aan je wat jij doet? Je zegt…. ik ben secretaresse bij….. en vervolgens slaat het gesprek een beetje dood. Zou het niet fijn zijn wanneer kort en krachtig kan vertellen wie je bent, wat je doet, waar je goed in bent en waar je voor staat? In veel situaties zoals hierboven komt dit goed van pas. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je een sollicitatiegesprek moet voeren. Als kandidaat, maar ook als degene die een kandidaat ontvangt is het van belang om in een paar zinnen te kunnen vertellen wie je bent en waar je voor staat.
Zo’n korte en krachtige samenvatting noem je ook wel een (elevator)pitch. In het populaire televisieprogramma Dragons Den moeten ondernemers met zo elevatorpitch investeerders in een betoog van maximaal 1 minuut proberen te overtuigen, waarom er juist in hun product geïnvesteerd moet worden. En zo werkt het in een eerste kennismaking eigenlijk ook, als je het goed doet. Je maakt in een klap duidelijk met wie je gesprekspartner te maken heeft en waarom jij interessant bent. In dit blog hebben we een aantal tips voor je om de ultieme pitch te maken.
Tip 1: Schrijf je pitch op
Wanneer je je pitch opschrijft, kan je er net zolang aan schaven totdat je denkt dat je de ultieme pitch te pakken hebt. Start met een opsomming van alle dingen die je over jezelf zou kunnen vertellen in maximaal 1 minuut. Start je pitch bijvoorbeeld door iets opvallends over jezelf te vertellen. Zo trek je meteen al de aandacht van je gesprekpartner.
Tip 2: Wat kan je?
Het is belangrijk om in je pitch kort en krachtig te vertellen wat jij kan. Met andere woorden, wat is jouw toegevoegde waarde? En waaruit blijkt dit dan? Kom met een voorbeeld. Wees uiteraard eerlijk en overdrijf niet.
Tip 3: Wat wil je?
Wanneer je een pitch houdt omdat je iets wil bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie of een kennismaking met een specifiek doel. Vertel dan ook duidelijk wat je wil. Dus bijvoorbeeld ‘ik wil deze baan, omdat’…
Tip 4: Heb vertrouwen!
Probeer vertrouwen te hebben in jezelf en dit ook uit te stralen. Let daarbij ook goed op je lichaamshouding. Kijk je gesprekspartner(s) aan en sta niet met gebogen en/of hangende schouders. Dit straalt namelijk geen (zelf)vertrouwen uit. Sta dus rechtop met je benen iets uit elkaar, maar wel naast elkaar. Zorg in ieder geval ook dat je je comfortabel voelt.
Tip 5: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!
Wanneer je je pitch hebt opgeschreven kan je gaan oefenen. Doe dit net zo lang tot je echt denkt dat je jouw pitch vol (zelf)vertrouwen kan uitspreken en dat het ook nog eens spontaan overkomt. Vraag aan iemand die je goed kent en waar je vertrouwen in hebt om je pitch te bekijken en je feedback te geven. Je kan je pitch natuurlijk ook opnemen met je mobiel en er zelf een paar keer goed naar kijken om ervan te leren.
Succes met het maken van je pitch!
Leestip: Krachtige tips om je zelfvertrouwen te vergroten
Volg ons