PMS te lijf met voeding
Al heeft niet iedere vrouw moordneigingen in de week voor de menstruatie en gaat niet elke maand in deze periode een servies aan diggelen, toch heeft 90% van de vrouwen er wel last van: PMS! Oftewel het premenstrueel syndroom.
Wat is PMS
Volgens Wikipedia is het premenstrueel syndroom (PMS) een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Het percentage hangt volgens hen sterk samen met de gehanteerde criteria; er is namelijk bijna geen goed onderscheid te maken tussen wat aan PMS gerelateerd of ‘normaal’ gedrag is.
De lichamelijke klachten die vooral genoemd worden zijn huilbuien, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, strakke huid, opgezwollen en/of pijnlijke borsten, pijn in de buik. Daarnaast hebben veel vrouwen ook last van angsten, depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en soms zelfs agressiviteit.
Serotonine en chocolade
Omdat de wetenschappelijke onderbouwingen van de klachten er niet zijn, blijft het lastig deze klachten adeqaat aan te pakken. De ene wetenschapper wijt het aan het progesterongehalte (te laag) halverwege de cyclus, de ander zoek het in het hormoon prolactine. Ook lijkt een tekort aan vitamine B6 een oorzaak te kunnen zijn.
Als laatste is de neurotransmitter serotonine aan het lijstje toegevoegd. Serotonine zorgt voor het overbrengen van signalen tussen bepaalde hersencellen en heeft invloed op de stemming, het zelfvertrouwen, de slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Vrouwen met PMS blijken een lager serotoninegehalte te hebben. Het zou verklaren waarom sommige enorme zin krijgen in chocolade!
Natuurlijk wisselt PMS in hevigheid, per keer en per persoon. De één heeft alleen wat hoofdpijn en ontzettend zin in warme chocolademelk, de ander is niet te genieten, doodmoe en heeft flinke rugpijnen.
Voeding en PMS
Jill Fullerton-Smith geeft in haar boek ‘The truth about food’ aan dat er overvloedig bewijs is dat voeding een rol speelt bij PMS: ‘Je bent wat je eet’. Gezond eten en bewegen blijken wel degelijk invloed te hebben. Daarnaast zijn minder koffie en alcohol drinken, stress vermijden goede aanpassingen.
Vitamines en mineralen
Bij dames met PMS blijkt vooral het vitamine B tekort in combinatie met een mineralentekort een rol te spelen. Zeker vitamine B6, de vitamine die zo hard nodig is voor de serotineproductie wordt gemist. Daarnaast blijkt er een tekort te zijn aan calcium, magnesium in combinatie met vitamine D.
Calcium, magnesium en vitamine D werken samen, vullen elkaar aan en een tekort van het ene mineraal zorgt voor een te weinig van het andere mineraal. Magnesium werkt als een natuurlijk kalmerings- en antistressmiddel. Te weinig hiervan zorgt ook voor vermoeidheid en verminderde vitaliteit.
Z&D dieet
Jill adviseert het Z(uivel) & D (vitamine D). Calcium haal je dan uit de zuivelproducten en het calcium wordt beter opgenomen door de vitamine D. Waar zit nou eigenlijk wat in? Nu ben ik zelf wat minder een voorstander van te veel zuivel. Gelukkig zit in groenten zoals broccoli ook veel calcium.
Wat zit nou waar in?
Rijke natuurlijke bronnen van vitamine B zijn: vette vis (zoals zalm, makreel, haring, sardientjes), vlees, kip, melk, eieren, volkorenbrood, spinazie, broccoli, sojabonen, sperziebonen, bananen, tarwekiemen.
De beste natuurlijke bronnen van calcium: zuivelproducten, roggebrood, sesamzaadjes, groene bladgroenten, groene kool en broccoli.
Magnesium zit vooral in noten, groene groenten, volkorengranen, sojabonen en limabonen.
Natuurlijke bronnen van vitamine D zijn: lever, vlees(waren), boter, zuivel, kaas, eidooier, vette vis, levertraan, wortelen, groene groenten zoals spinazie, koolsoorten. Daarnaast is het lichaam zelf in staat vitamine D aan te maken, wanneer je heerlijk in het zonnetje gaat zitten!
Heb je dus last van PMS? Heerlijk in de zon zitten en genieten van een bananenijsje of een roggebroodje met zoute haring!
Met dank aan: Marjon Schiltman – Voedingscoach
www.voedingscoachzwolle.nl
Volg ons