Speciaalbier bij je gerechten
De afgelopen 10 jaar is speciaalbier in Nederland bezig aan een enorme opkomst. Speciaalbier is tegenwoordig bijna net zo populair als pils. En als vervanger van wijn bij het diner zie je ook steeds vaker speciaalbier. Ook in het top segment. In dit artikel nemen we je mee in de meest populaire bierstijlen en geven we je per bierstijl enkele voorbeelden en suggesties voor bier-spijs combinaties. Daarmee schotel jij je gasten bij het volgende diner de perfectie combinatie voor.
Blond bier
Bij de stijl blond bier gaat het niet alleen om de kleur van het bier (blond). Een pilsje is immers ook blond. Maar daarmee is een pilsje nog geen blond bier. Een blond bier is te herkennen aan het feit dat het blond is qua kleur en een alcoholpercentage heeft dat meestal hoger dan van een pils. Over het algemeen tussen de 5,6 en 7,5%. Bekende blonde bieren zijn Affligem Blond en Leffe Blond. Blond bier wordt vaak als aperitief of als dorstlesser gedronken. Qua bier-spijs combinatie is een blond bier dus bij uitstek geschikt om de borrelplank te vergezellen.
Weizen bier
Volkomen ten onrechte wordt een Weizen nog wel een verward met een blond bier of een wit bier. Weizen is afkomstig uit de Duitstalige landen. Er zijn lichte, maar ook blonde Weizen bieren. Vaak hebben deze bieren een enorme gelaagdheid in hun smaak. Enkele van de heerlijkste Weizen bieren zijn Schneider Weisse en WeihenStephaner. Beiden afkomstig uit Duitsland. Bij Weizen bier kan je prima een salade eten maar ook mosselen en andere vissoorten gaan hier prima bij.
Tripel bier
Tripel bier is een van de meest populaire speciaalbier stijlen. Maar wat maakt een Tripel nu een Tripel? En waarom heet Tripel eigenlijk Tripel? Niemand die het echt zeker weet. De naam Tripel komt van de eerste brouwerij die hun bier Tripel noemde. En dat is Westmalle. Waarschijnlijk noemde de brouwers (monniken) hun bier zo, omdat het sterker was dan ze ooit eerder hadden gemaakt. De meeste Tripels hebben namelijk en alcoholpercentage dat tussen de 8 en 11% ligt. Westmalle Tripel was niet alleen de eerste Tripel maar is tot op de dag van vandaag ook een van de lekkerste en meest populaire Tripel bieren. Andere bekende Tripels zijn Tripel Karmeliet en Gouden Carolus Tripel. Bij een Tripel kan je qua bier spijs combinaties alle kanten uit. Wat erg lekker is bij een Tripel zijn bijvoorbeeld asperges. Maar ook zachtere kazen gaan vaak prima bij een Tripel.
Quadrupel
De laatste bierstijl die we in dit blog behandelen is de Quadrupel. volgens de website bierista is een Quadrupel een zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholverwarmde smaak. Met andere woorden. Dit zijn echt zware jongens. Quadrupel bieren hebben vaak een alcoholpercentage dat nog hoger ligt dan die van een Tripel bier. Dus ongeveer alles tussen de 9 en 13 %. Niet aan iedereen besteed. Echt een bier om van te genieten. Bijvoorbeeld lekker voor de openhaard bij een goed boek. Bekende Quadrupels zijn Gulden Draak Quadrupel en La Trappe Quadrupel. En qua eten? Bij een Quadrupel passen vooral zoete gerechten en etenswaren. Bijvoorbeeld appeltaart en zeker pure chocolade is een perfecte combinatie bij een Quadrupel.
Volg ons