Spellingskwestie: Doe mij maar een frikandel!
Spelling lijkt vaak iets wat van bovenaf aan ons wordt opgelegd. Deels is dat ook wel zo, maar we hebben toch ook best wel wat macht. Als we een woord maar lang genoeg fout spellen, wordt zo’n foute spelling vanzelf goed. Zo hebben we er met z’n allen in de wereld van de snackbar al wat spellingsvereenvoudigingen doorgedrukt.
croquet -> kroket
Nog niet zo lang geleden moesten we ons ‘gepaneerde en gefrituurde vleesstaafje’ spellen als croquet. Snackbars en de gewone mensen gaven echter de voorkeur aan de vernederlandste spelling kroket. En uiteindelijk kregen we het voor elkaar om deze spelling in het Groene Boekje te krijgen.
frika(n)del
Zo is het ook gegaan met die andere gefrituurde vleesstaaf. In de volksmond klinkt deze lekkernij al decennia als ‘frikandel’, maar we moesten altijd spellen frikadel. Sinds kort mogen beide spellingen, met en zonder n.
bere(n)hap
Maar er zijn niet alleen maar juichverhalen te vertellen. Zo hebben we in de berenhap ongevraagd een tussen-n opgedrongen gekregen. En de kaassoufflé blijft sowieso een lastig te spellen woord. En let op: meervoud met –s er aan vast: kaassoufflés.
Geschreven door Mieke Winnubst
Mieke Winnubst is directeur van Alfabeta Tekst en Training. Op de Alfabeta-website én op Facebook schrijft zij Taaltips. Met filmpjes erbij!
Volg ons