Stop met piekeren – je hoofd leeg & jij energiek in 5 stappen
Oeverloos piekeren, heb jij er soms ook last van? Je denkt dat je oplossingen vindt door dat conflict met je collega van alle kanten te bekijken en tot vervelens toe te analyseren. Of door de steek die je liet vallen eindeloos met jezelf te bediscussiëren. Als je alles maar goed op een rijtje zet, wordt zo’n kwestie vanzelf helder, toch? Of verzand je in zinloos malen?
Als je dat laatste herkent, heb ik een 5-stappenplan voor je dat er geheid voor zorgt dat gepieker vermindert en dat de toegang tot je oplossend vermogen vergroot.
Stap 1. Besef dat het resultaat van nadenken nogal tegenvalt
Weet dat je denkt, piekert en maalt met je bewuste, oftewel je logisch redenerende verstand. Dat kan een hoop aan, daar niet van. Maar je ónbewuste kan 200.000 keer meer informatie verwerken! En dat doet het ook, bijvoorbeeld in je slaap. Realiseer je dus dat denken en analyseren slechts het topje van de ijsberg vormen van jouw oplossend vermogen.
Stap 2. Zorg voor evenwicht tussen (in)spanning en ontspanning
De biochemie in je lijf en hoofd is een vernuftig systeem dat sterke invloed heeft op het al dan niet evenwichtig functioneren van je verstand. Is je biochemische huishouding uit balans geraakt, bijvoorbeeld door langdurige stress of gebrek aan beweging, dan ligt buitenproportioneel gepieker op de loer. Waardoor de stress die je ervaart uiteraard alleen maar toeneemt. Zorg dus voor een goede balans. Geef (hoge) prioriteit aan beweging, ontspanning en genieten. Een hele uitdaging als je juist druk bent met je werk. Maar je merkt dan wel dat je je zeurende gedachten veel gemakkelijker kunt loslaten en überhaupt effectiever en energieker bent. Toch weer tijdwinst dus.
Stap 3. Neem positieve overtuigingen aan
Nu mag je wel even nadenken ;-). Neem eens onder de loep wat je tegen jezelf zegt. Word je bewust van de gedachten die er door je heen gaan. Toets of deze gedachten helpend, gezond en stimulerend voor je zijn. Of trekken ze jou (of een ander) omlaag?
Train je bewustzijn van wat je denkt. ‘Kijk’ van een afstandje naar de woorden en zinnen die in je opkomen. Observeer jezelf en kom tot een keuze t.a.v. de overtuigingen die je je zou willen toe-eigenen. Strenge, negatieve, ongenuanceerde overtuigingen? Of milde, positieve, constructieve? Verandering van patronen kost tijd en ‘vlieguren’. Als het gaat om je overtuigingen is dat dubbel en dwars de moeite waard. Die hebben een enorm effect op je stemming én effectiviteit.
Stap 4. Vragen? Kritiek? Vraag of geef feedback!
Als je veel nadenkt over wat anderen van jou en je functioneren vinden, of je vraagt je telkens af hoe je overkomt, informeer daar dan gewoon eens naar. Of heb je inwendig juist kritiek op anderen en vreet je je daarover op? Niet doen. Voorkom dat je door dit soort zaken teveel in beslag genomen wordt en geef tijdig aan dat je feedback wilt ontvangen en/of wilt geven.
Er zijn vast collega’s die jij vertrouwt en die jou best van feedback willen voorzien als je vragen hebt. Het is prettig om te weten hoe men jou en de manier waarop je je werk doet ervaart. Krijg je verbeterpunten te horen? Beter dat je ervan weet en er iets aan kunt doen, dan dat je in het duister tast. Dat schoont lekker op in je hoofd. Natuurlijk krijg je vaak óók concreet te horen wat je collega of manager juist plezierig vindt aan jouw werkwijze en persoonlijkheid. Fijne bonus!
En als je je meer herkent in het kritische type: reken maar dat het voelbaar is voor je collega als je je herhaaldelijk ergert. Je doet hem of haar (en de organisatie) een groter plezier met professionele feedback dan met ondergrondse maar waarneembare irritatie. Bovendien ben jij dan van het innerlijke gemopper af!
Stap 5. Vind de toegang tot andere hulpbronnen dan je ratio
De een komt er door er de bekende nachtjes over te slapen, de ander mediteert. De volgende sport fanatiek vijf keer per week en komt tijdens intensieve beweging op briljante ideeën. Ook vinden velen ontspanning en inzichten in de natuur.
Allemaal manieren om oplossingen en creativiteit te laten ontstaan vanuit andere bronnen dan je denk- en analytisch vermogen. Vind jouw ideale manier(en) om dat kwekkende brein ‘uit’ te zetten en besteed er tijd en aandacht aan.
Krachtig
Deze 5 stappen zijn krachtige middelen om malende gedachten tegen te gaan. Afhankelijk van je gewoonten kunnen sommige uiterst simpel te realiseren zijn, en hebben andere meer voeten in de aarde. Maar het hoeft niet ineens allemaal. Zelfs als je kleine dingen aanpast in je dag- en weekpatroon, zul je merken dat dat scheelt in rust, energie en (werk)plezier!
Met dank aan: Heleen ter Avest
Meer informatie? Surf dan eens naar de website van Managers-Eq
Volg ons