Stress is een kunst: 3 belangrijke inzichten
Zou je dieper willen slapen en meer uitgerust wakker willen worden? Heb je weleens last van hoofdpijn en/of spanningsklachten? En hoe is je energieniveau gedurende de dag? En wat weet jij eigenlijk van stress? Weet je hoe stress werkt? Wat er in het lichaam gebeurt? Hoe je stress weer uitzet?
Wist je dat 63 procent van de Nederlanders aangeeft dat ze slecht slapen en dat praktisch iedereen wel eens klaagt over hoofdpijn, spanningsklachten of een laag energieniveau. Daarbij is het aantal Nederlanders met burn-outklachten afgelopen jaar met 300.000 gestegen naar 1,6 miljoen mensen en ervaarde 3,3 miljoen volwassenen een of meerdere stressgerelateerde psychische aandoeningen. En, ondanks deze cijfers, weet bijna niemand iets van stress.
Een onderwerp waar praktisch iedereen last van heeft is tegelijkertijd ook het onderwerp waar niemand iets zinnigs over kan zeggen. Hoe goed kun je in iets zijn als je er niets vanaf weet? Met die gedachte schreef ik het boek ‘Stress is een kunst’. Het is bedoeld mensen op een eenvoudige manier te leren over stress zodat ze er goed in worden! De resultaten liegen er niet om. In de afgelopen 10 jaar is deze methode intensief getest door ruim 500 para-medisch specialisten zoals fysiotherapeuten en psychologen. Het resultaat van het toepassen van deze methode is, dat:
- mensen ondanks stressvolle periodes toch diep slapen en uitgerust wakker worden;
- hoofdpijn en spanningsklachten vaak al binnen 4 weken weg zijn;
- mensen weer genieten van een hoog energieniveau!
Ik wil in dit artikel graag 3 belangrijke inzichten uit het boek met je delen:
Inzicht #1: Het komt niet door stress
Als je last hebt van spanningsklachten, hoofdpijn of andere stressgerelateerde klachten adviseer ik je om vanaf nu eerst te denken: ‘het komt niet door stress’. Op voorhand klinkt dat als een heel slecht idee. Toch wordt het al snel logisch als je de oefening afmaakt. Want de vervolgvraag is dan: ‘Waar komen mijn klachten dan wel vandaan?’
- Wist je dat je slecht slapen veroorzaakt kan worden door een tekort aan vitamine D?
- Wist je dat een foutieve ademhaling veel vaker de oorzaak is van hoofdpijn dan stress?
- En dat een laag energieniveau vaker komt door hoe vaak je eet dan de hoeveelheid ballen die je overdag hooghoudt?
Wat ik op dit moment zie gebeuren is dat we alle klachten die mensen ervaren toeschrijven aan stress. De oplossing ligt dan ineens veel verder weg. Want als je klachten krijgt door stress, dan is de oplossing stress verminderen. Maar hoe eenvoudig is dit midden in een stressvolle situatie? Ervaring leert dat dit niet haalbaar is. Wat dan wel? Ik zal een tipje van de sluier oplichten waardoor ruim 80 procent van de volwassenen al dieper slaapt en meer uitgerust wakker wordt. Terwijl de stressvolle situatie exact hetzelfde is gebleven!
Doe deze oefening voor het slapen gaan. Je ligt in bed, bij voorkeur op je rug en legt je handen laag op je buik. Adem in door je neus (3-4 seconden), als het goed is bewegen je handen lichtjes omhoog omdat je buik uitzet. Adem dan 6-8 seconden ontspannen uit. Probeer bij elke ademhaling meer door je buik te ademen. Dit betekent dat je handen elke inademing steeds iets meer bewegen.
Deze oefening zorgt ervoor dat je van een hoge ademhaling door je borst gaat naar een lage ademhaling door je buik. Heel eenvoudig maar toch zo krachtig dat enorm veel mensen door deze oefening al dieper slapen en meer uitgerust wakker worden. Een oefening die iedereen kan doen en heel veel oplevert!
Inzicht #2: Ken jij je eigen stress mindset?
Wist je dat je twee verschillende stress-mindsets hebt? Eentje waarbij je denkt en ervaart dat stress slecht voor je is. En eentje waarbij je vindt en ervaart dat stress je helpt in je ontwikkeling. De meeste mensen ervaren stress als iets negatiefs en dat is heel begrijpelijk. We leven in een maatschappij waarbij iedereen zijn of haar eigen ballen hoog moet houden en dat is nou eenmaal stressvol. Wil je echter beter worden in stress dan doe je er goed aan om te ‘switchen’ van stress-mindset. Want zodra je vindt en ervaart dat stress je helpt in je ontwikkeling, ga je zelfs andere hormonen produceren in je lichaam. Hormonen die je helpen om dieper te slapen, beter te herstellen en zelfs te leren van stressvolle situaties!
De beste tip die ik je in dit artikel mee kan geven is om de klachten die je ervaart in stressvolle situaties te koppelen aan het feit dat je lichaam zich klaarmaakt om extra goed met de situatie om te gaan. Hoe tegenstrijdig dit soms ook kan voelen. Wil je hier meer over weten? Lees er verder over in ‘Stress is een kunst’.
Inzicht #3: Levenshonger
Zelf ben ik actief aan mijn omgang met stress gaan werken toen ik voor het eerst vader werd. Ik dacht dat ik een enorm geduldige vader zou zijn. Dat viel in de praktijk flink tegen en het gaf me enorm veel stress. Het vader zijn triggerde in mij een nieuwe vorm van Levenshonger. Levenshonger is voor mij de reden om het beste uit het leven te halen. Ineens voelde ik dat ik niet het juiste voorbeeld was voor mijn kinderen als het aankwam op stress. Ik had namelijk best vaak last van hoofdpijn, was met regelmaat kortaf en chagrijnig thuis en had ‘s avonds maar weinig puf om mijn kinderen op een leuke en relaxte manier naar bed te brengen.
Zo’n vader wilde ik niet zijn. Ik heb teveel levenshonger om het hierbij te laten. Voor mijzelf, maar ook voor mijn kinderen. Inmiddels heb ik de afgelopen jaren vaak ervaren hoe krachtig die levenshonger is. Ik kan er alles mee overwinnen!
Waardoor krijg jij Levenshonger? Krijg je het van binnenuit? De drang om in goede gezondheid te genieten van het leven? Of wellicht ook extern? Door je te realiseren dat je kinderen jou als grote voorbeeld hebben?
Door deze drie inzichten ben ik snel goed geworden in mijn omgang met stress. Mijn energieniveau is hoger, ik heb praktisch geen klachten meer en ben een vele leukere en liefdevollere papa geworden. Iets waar ik trots op ben!
Ik hoop dat je al wat hebt aan de tips uit dit artikel. Ben je enthousiast en nieuwsgierig geworden? Dan kun je het boek bestellen via deze link.
Geschreven door: Timo Hans
PS. Ben jij al een nieuwsbrief-abonnee van SecretaresseNet? Houd dan je mailbox in de gaten, want binnenkort geeft SecretaresseNet 3 gratis exemplaren weg!Nog geen abonnement? Meld je dan hier nog even snel aan!
Volg ons