Tips voor sollicitatiebrief secretaresse
Op speciaal verzoek een column met tips voor secretaresses die positief willen opvallen met hun brief en cv. Leuke vacatures leiden in deze tijd tot grote aantallen reacties. Hoe zorg je ervoor dat je op een positieve manier de aandacht trekt van de recruiter? Hoe vergroot je de kans dat je op gesprek mag komen? Ik zet enkele tips uit mijn praktijk voor je op een rijtje.
1. Gebruik spelling conform de regels 2005
Veel secretaresses realiseren zich niet dat de gewijzigde spellingsregels uit 2005 van invloed zijn op je sollicitatiebrief en cv. Het woord cv is bijvoorbeeld met kleine letters zonder punten. De eerdere spellingswijzen “CV” of “C.V.” zijn dus niet meer toegestaan. En zo zijn er nog meer gewijzigde woorden die veel gebruikt worden in sollicitatieprocedures. Het Groene Boekje is leidend. Een kritische recruiter ziet in één oogopslag of jij de meest actuele taalregels wel kent en correct toepast. Laat dus vooral zien dat je Nederlands uitstekend is in plaats van het alleen te vermelden.
2. Gebruik een professioneel e-mailadres
Voor privésituaties is het leuk om grappige of gezamenlijke e-mailadressen te hebben als misslazy@gmail.com of ElsJanendekinderen@home.nl. Ook namen die refereren aan een vrijetijdsbesteding zie ik voorbijkomen: cupcakeclaartje@hotmail.com of rockingbilly@telfort.nl. Bij sollicitaties komt dit alles behalve professioneel over. Zorg daarom dat je ook beschikt over een zakelijk e-mailadres dat bestaat uit je voor- en achternaam.
3. Voeg een foto toe aan je cv
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Voeg dus een goede foto toe aan je cv. Bij een goede foto denk ik aan een soort pasfoto waarop je zakelijke kleding draagt en de achtergrond neutraal van kleur is. Het klinkt logisch, maar als je in de zoekmachine van LinkedIn “secretaresse” intypt en vervolgens een paar pagina’s verder gaat, begrijp je meteen wat ik bedoel. Kinderen, huisdieren, zonnebrillen, hoedjes, mobieltjes, handen et cetera horen niet op een zakelijke foto. Een professionele foto voor je cv is een goede investering. Vraag ook om een digitale versie en gebruik dezelfde foto voor LinkedIn.
4. Omgekeerde motivatie
Een recruiter is na een paar brieven wel klaar met alle verhalen over niet verlengde contracten, reorganisaties, lekker dichtbij huis, soortgelijke functie/ervaring of termen als: uitdaging, inspiratie, passie, liefde voor het vak. Dat zegt bovendien alleen iets over de reden waarom jij solliciteert. De werkgever wil liever lezen wat jij voor de werkgever kunt betekenen en waarom je juist daar wilt werken. Dat is iets heel anders en wellicht ook lastiger, maar het effect is groot. Benoem daarom ten minste twee positieve redenen waarom de werkgever jou moet uitnodigen voor een gesprek.
Meer tips of advies op maat?
Als jij het anders wilt aanpakken en succesvol wilt solliciteren, neem dan gerust contact op. Een begeleidingstraject op maat biedt mogelijkheden om professioneel aan de slag te gaan. Ik zet graag mijn kennis en kunde in om je hierbij te trainen. Je kans op succes wordt vele malen groter als we samen op zoek gaan naar jouw nieuwe baan.
Diana van Riel verbetert de managementondersteuning in organisaties en is eigenaar/seniortrainer van opleidings- en adviesbureau Rieel. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden op de website van Rieel. Of volg Diana op Twitter waar zij onder de naam @Diana_Rieel dagelijks verslag doet van haar belevenissen in de secretaressepraktijk.
© Het is niet toegestaan om deze column of een gedeelte daarvan openbaar te maken of te kopiëren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur, Diana van Riel (diana.van.riel@rieel.nl).
Volg ons