Try now! Je Engels verbeteren door TV kijken
Ben jij ook een bezig bijtje? Kan je er stiekem enorm van genieten om aan het einde van een werkdag thuis op de bank te ploffen achter de TV En dan vooral even lekker niks te doen?
Ik gok dat zo’n 90% van de lezeressen zich hierin kan vinden. Tegenwoordig zijn we allemaal druk en klampen we ons vast aan elk rustpuntje. Wat echter jammer is van ons drukke leventje, is dat we daardoor soms kansen mislopen.
Het is bijvoorbeeld inmiddels wel bekend dat goede Engelse vaardigheden van belang zijn in steeds meer banen. Er wordt steeds meer Engels gebruikt, en goede vaardigheden helpen je om je zelfverzekerder te voelen of verder te komen. Helaas komen we er met de drukte van het alledaagse leven (bijna) niet meer aan toe om aan de slag te gaan met onze vaardigheden in de taal.
De reguliere manieren om je Engels te verbeteren, zoals een cursus, werken natuurlijk prima maar zijn verre van ideaal als je er een druk leven op nahoudt. Daarom heb ik een win-winsituatie: wat als je kon ontspannen én tegelijk je Engelse vaardigheden verbeteren? Het kan echt: achter de TV, gewoon met een kop thee of een wijntje! Zoek een Engelse zender, film of serie uit en ga aan de slag. Waar je dan op moet letten?
1. De ondertiteling
Het verschilt per persoon hoe ondertiteling je kan helpen.
- Engelse tekst met Nederlandse ondertiteling kan je helpen om achter de betekenis van Engelse woorden te komen. Let op: hierbij is het wel belangrijk dat je actief luistert en niet slechts passief de ondertiteling leest.
- Engelse tekst met Engelse ondertiteling kan je helpen te ontdekken hoe Engelse woorden klinken als ze uitgesproken worden (je leest ze en hoort ze tegelijk). Daarnaast zie je in de ondertiteling de zinsopbouw, spelling en grammatica. Ook kun je met Engelse ondertiteling de betekenis van onbekende woorden makkelijk in de context van de zin raden én vallen onbekende woorden extra op als ze vaker terugkomen. Het helpt je dus met verbanden leggen en begrip.
- Tot slot is het soms ook handig om de ondertiteling gewoon uit te zetten en je te focussen op je luistervaardigheden.
Wissel dus af tussen deze 3 opties (geen ondertiteling, Nederlandse ondertiteling en Engelse ondertiteling) om erachter te komen welke variant jou het meest uitdaagt. Voor veel mensen is de variant zonder ondertiteling het meest uitdagend. Durf je het aan?
2. Maak er een gewoonte van
Het helpt niet als je maar één keer in de maand een Engelse film aanzet zonder ondertiteling. Juist op het moment dat Engelse TV kijken een gewoonte gaat worden, ofwel als Engels een terugkerend onderdeel is in je dagelijks leven, merk je dat je met sprongen vooruit zal gaan.
3. Wat kijk je?
Vind je het moeilijk om te beslissen wat je moet kijken? Drie tips om makkelijk te beginnen, zijn:
- kijk één van je favoriete programma’s of films opnieuw, maar focus je dit keer op de Engelse taal! Omdat je de verhaallijn waarschijnlijk nog goed in je hoofd hebt zitten, hoef je veel minder te letten op het begrijpen van het verhaal maar kun je je juist goed richten op de Engelse taal en de betekenis daarvan. En als je nog steeds geen idee hebt: Friends doet het altijd goed! 😉
- kijk een animatiefilm of –serie. Naast dat animatiefilms stiekem heel leuk zijn, is de verhaallijn van een animatiefilm (vaak) makkelijker dan bij een echte film. Hierdoor hoef je minder na te denken over het verhaal en kun je je meer focussen op de taal. Kies een goeie Disneyfilm uit en ga een avondje ‘je Engels oefenen’!
- kies iets interessants uit! Dat je aan het leren bent tijdens het TV kijken, betekent niet dat het per se een serieuze film of serie moet zijn. Juist als je iets interessants uitzoekt, is het makkelijker om je aandacht erbij te houden en achter de verhaallijn te willen komen, waardoor je beter je best zult doen om de Engelse taal te begrijpen. Dus ben je een Keeping Up with the Kardashians-fan? Ondertiteling uit, Kardashians aan en succes!
Veel kijkplezier de komende tijd! Vond je dit artikel nu interessant en ben je op zoek naar meer manieren om aan de slag te gaan met je Engels? Kijk dan eens op onze site.
Goede tip die ik al jaren toepas en de tip doorgeef aan anderen. Het is inderdaad heel handig en zo leer je ook nieuwe woorden, want elke taal verandert door de tijd.
Zo probeer ik ook Duits en Frans bij te houden. Dat laatste is wat moeilijker toe te passen, omdat er maar 1 of 2 zenders zijn om te kiezen en deze zelden programma’s hebben die ik leuk vind.
Hi Jeanette,
Inderdaad! En ook nog eens één van de leukste manieren om een taal te leren. En wat jammer dat het voor Duits en Frans lastiger is! Wellicht staat er wat leuks in die taal op Netflix. 😉
Groetjes, Leonie van Improve Your Business English