Vreemde zaken bij training voor secretaresse
Op dit moment schieten de aanbieders van trainingen voor secretaresses als paddenstoelen uit de grond. Je wordt als secretaresse werkelijk overspoeld met mooie aanbiedingen. De ene glossy folder is nog hipper dan de andere. Waar moet je op letten als je voor kwaliteit gaat? Via mijn netwerk hoor ik wel eens vreemde zaken. Hier enkele voorbeelden ter lering en vermaak.
Locatiewijziging op het nippertje
De locatie van de training is vaak van doorslaggevend belang voor de keuze van een secretaresse. Sommige instituten maken van deze kennis “gebruik” door wel dertig of meer locaties aan te bieden. Gemakkelijk: er is altijd wel een locatie dicht bij jou in de buurt. Pas als je aanmelding definitief is en je startklaar bent, krijg je bericht. Helaas er zijn te weinig aanmeldingen voor de door jou gekozen locatie. Of je het bezwaarlijk vindt om naar Utrecht of Amsterdam te komen. Dit komt helaas zo vaak voor dat je het met de beste wil van de wereld geen toeval meer kunt noemen.
Gratis cadeaus of heel veel korting
Het inzetten van aanbiedingsacties is een beproefde methode om een training vol te krijgen. Dit gebeurt vooral als er bijvoorbeeld nog twee of drie deelnemers nodig zijn om de training rendabel te maken. Je krijgt dan leuke cadeaus aangeboden als waardebonnen, tassen of zelfs een iPad. Alles om je over te halen om je direct in te schrijven. Ook zie ik kortingen tot bijna 50% voorbij komen. Dat lijkt misschien leuk, maar je kunt je ook afvragen of je dit indirect niet zelf betaald als cursist. En zelfs als dat niet het geval is, wat dacht je van het gevoel bij secretaresses en/of hun werkgevers die wel het volle pond hebben betaald. Ik zou me behoorlijk bekocht voelen.
Rookgordijn over niveau
Tot slot nog een vreemde gang van zaken van een hele andere categorie: het niveau van een training. In ons land behaal je een erkend hbo-diploma of een masterdegree na het behalen van een vastgesteld aantal studiepunten. Helaas mogen opleidingsinstituten voor korte trainingen allerlei misleidende termen gebruiken als mbo+-niveau, hbo-niveau, post-hbo, bachelortraining, masterclass, diploma van ons instituut, etc. Die termen klinken heel goed, maar hebben officieel geen enkele betekenis. Resultaat is dat iedereen ze te pas en te onpas gebruikt en dat er een rookgordijn komt te hangen over het werkelijke niveau van een opleiding of training.
Heb jij ook ervaringen met een vreemde gang van zaken bij een secretaresse training? Ik hoor graag van je. Laat me gerust weten wat jij er van vindt.
Diana van Riel
Diana van Riel verbetert de managementondersteuning in organisaties en is eigenaar/seniortrainer van opleidings- en adviesbureau Rieel. Zij verzorgt professionele trainingen voor secretaresses zowel individueel en in groepsverband. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden van Rieel op http://www.rieel.nl
Volg ons