Wat is het verschil tussen Junior en Senior Secretaresse?
Je komt het tegenwoordig te pas en te onpas tegen in functieomschrijvingen en vacatureteksten: de term Junior of Senior Secretaresse. Wat betekent dit nu eigenlijk? En hoe kwalificeer jij jezelf als je zoiets leest? In dit blog gaan we daar wat uitgebreider op in.
Waarom gebruiken bedrijven en Recruiters deze termen?
Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste vinden mensen (en dus ook Recruiters) het fijn om mensen in een bepaald label of hokje te kunnen plaatsen. Dit geeft een gevoel van overzicht en inzicht. In een team waarin in verhouding veel Junior medewerkers zijn ligt het eerder voor de hand om een Senior aan te trekken bijvoorbeeld. Maar er zijn natuurlijk ook andere, minder mooie redenen, te bedenken. Soms gebruiken Recruiters de toevoeging Junior ook om oudere sollicitanten af te schrikken. Ze bedoelen eigenlijk dat de betreffende baan niet zo heel goed betaald en daarom niet interessant is voor iemand met heel veel ervaring. Met andere woorden: ze willen eigenlijk ook gewoon goedkoop inkopen.
Maar wat is nu eigenlijk junior of senior?
Om maar meteen duidelijk te zijn. De termen Junior of Senior hebben in principe niets te maken met je leeftijd. Het gaat om je ervaring(en) en competenties in relatie tot de betreffende rol. Iemand die al iets ouder is, kan voor een bepaalde functie net zo Junior zijn als iemand die net start op de arbeidsmarkt. En andersom natuurlijk ook. Iemand van 55 jaar kan net zo Senior zijn als iemand van 35 jaar. Het gaat dus om je relevante werkervaring en je competenties als het gaat om de vraag of je Junior of Senior bent voor een specifieke functie.
Wat kun je nu met deze informatie?
In de huidige arbeidsmarkt is de vraag naar personeel veel groter dan het aanbod van beschikbare kandidaten. Je kan (en moet) dus extra kritisch zijn wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Wees scherp wanneer je termen als junior of senior leest in een vacaturetekst. Als een organisatie een junior zoekt en vervolgens een enorme waslijst aan vereisten, werkervaring en competenties vraagt, dan is de vraag gerechtvaardigd om te denken dat de term ‘junior’ alleen is toegevoegd om een niet al te hoog salaris te bieden… Vraag je af of je bij zo’n bedrijf wil werken.
In een junior moet veel geïnvesteerd worden als het gaat om begeleiding, opleidingen en/of trainingen. Als je dit ook terugleest in de vacaturetekst geeft dit een positief beeld over de bereidheid van een bedrijf om deze investeringen ook daadwerkelijk te doen. Het komt ook voor dat een Senior wordt gevraagd en het takenpakket nu niet bepaald Senior is. Ben je latent of actief op zoek naar nieuwe uitdagingen? Zet dit voor jezelf, naast je cv, ook eens een keer op een rijtje. Over welke competenties beschik jij in relatie tot je nieuwe (droom)baan? En wat is daar verder nog meer voor nodig? Wat heb jij al in huis? Je zal zien dat dit vaak al meer is dan je had gedacht. Dus wat ben jij? Junior, Senior? Of toch meer iets daar tussenin? Dat noemt men trouwens dan vaak weer Medior. Nog een hokje erbij…;-)
Volg ons