Wat kun jij leren van een Formule 1 winnaar?
Tijdens een workshop over Het Nieuwe Werken waar ik vorige maand aan deelnam werd de vraag gesteld: Wat is een opvallend kenmerk van een Formule 1 winnaar? Uit de groep kwamen allerlei antwoorden zoals: een goede conditie, de snelste auto, de beste stuur- en bochtentechniek, ….. Allemaal redelijk voor de hand liggende antwoorden. Het goede antwoord was echter: een Formule 1 winnaar neemt gemiddeld meer pitstops dan zijn concurrenten!
Bijtanken helpt, blijkt dus maar weer. Formule 1-racers die meer pitstops nemen, hebben een hogere gemiddelde snelheid dan hun concurrent. Daardoor winnen zij vaker een race dan hun collega’s die dat minder vaak doen. Het nemen van meer pitstops levert tijdwinst op. Vertragen om te kunnen versnellen, zou je dus kunnen zeggen.
In ons dagelijkse, werkzame leven is een pitstop niet vanzelfsprekend. Aan het bureau de lunch gebruiken omdat er zo veel moet gebeuren, koffie- en theepauzes overslaan omdat die e-mail echt de deur uit moet…..Herken je dat? En dan worden we moe, want ons biosysteem heeft rust nodig. Doordat we moe worden neemt onze concentratie af en worden onze prestaties minder. De kans is groot dat we vluchten in surrogaatoplossingen zoals meer koffie, marsrepen en andere snelle suikers. Maar dit werkt maar kort en ondermijnd ons systeem.
In het kader van energiemanagement en de duurzame inzetbaarheid van in jezelf, is het beter om te zoeken naar de juiste balans tussen inspanning en ontspanning, zodat je optimaal presteert. Het volgende plaatje maakt dat duidelijk:
Het is dus belangrijk dat je in je werkdag zorgt voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning, tussen activiteiten die je opperste concentratie vragen en activiteiten waarin je minder geconcentreerd hoeft te zijn. Een goed ritme in de dag kan je hierbij helpen. Een globaal ritme kan bijvoorbeeld zijn: 2 uur doewerk – pauze – 1,5 uur concentratiewerk – lunch – 2 uur doewerk – pauze – 1,5 uur concentratiewerk – afsluiten van de dag.
Stop in ieder geval met het overslaan van je pauzes want die tijd verdien je dubbel en dwars terug doordat je effectiever werkt. En ga eens experimenteren met een passend ritme. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!
Wil je ook graag leren hoe je in een afgewogen ritme je werk kunt doen en daardoor meer voor elkaar kunt krijgen met minder moeite? Dan is mijn training Benedictijns timemanagement op 13 juni en 4 juli wellicht iets voor jou!
Een fijne werkdag toegewenst!
Volg ons