Wat voor een ‘baas’ heb jij?
Ze zijn overal. In ieder bedrijf vind je er een of meerdere: leidinggevenden. We noemen ze in deze column voor het gemak even bazen. Wel zo duidelijk. Hij of zij is immers de baas. De baas over het hele bedrijf of over een afdeling. En soms ook alleen over zichzelf. Bazen, ook vaak Managers genoemd hebben de taak om er voor te zorgen dat een afdeling met medewerkers het beoogde resultaat behaald. Een resultaat in kwantiteit (omzet, winst) en kwaliteit (bijv. klanttevredenheid). Daarnaast moeten ze er ook voor zorgen dat medewerkers het beste uit zichzelf halen. In mijn interim-loopbaan ben ik tot nu toe al veel bazen tegengekomen. Hierbij is me opgevallen dat er veel verschillende soorten bazen zijn. Hiermee bedoel ik dat de ene baas de andere niet is. In deze column heb ik een aantal soorten bazen op een rij gezet:
De micromanager
De micromanager is meestal iemand die met de details bezig is en de hoofdzaak uit het oogt verliest. De micromanager kan zich helemaal verliezen in spreadsheets, overzichten en rapporten. Hij of zij vindt het ook heel fijn om medewerkers lastig te vallen met het invullen en bijhouden van (vaak) nutteloze lijstjes en het zetten van allerlei vinkjes. Verwacht van een micromanager niet dat hij of zij veel interesse in de menselijke kant van het managen heeft. Een dag zonder lijstjes is een dag niet geleefd…
De ik-praat-het-meest manager
Dit type baas kenmerkt zich door het feit dat hij of zij heet liefst zoveel mogelijk aan het woord is. Zolang dat maar zo is hoeft hij of zij zich ook geen zorgen te maken dat iemand uit het team met een (beter) idee komt. Ik ben de baas dus ik ben het meest aan het woord denken ze. Mijn ervaring is dat dit altijd hele onzekere bazen zijn. Ook vaak bazen waar medewerkers een soort van angst voor hebben. Of is het eerder moeheid?
De ik-durf-geen-leiding-te-geven manager
Misschien zijn dit wel de meest giftige bazen die ik in mijn loopbaan ben tegengekomen. Bazen die geen leiding durven te geven wanneer het nodig is. Ieder conflict wordt vermeden en iedere beslissing wordt uitgesteld. Verlamd van de angst slepen ze zich door het bestaan als baas heen. Vaak is het leidinggeven ook niet iets wat ze hun hele leven hebben geambieerd maar doen ze het tegen wil en dank. Het gevolg is dat medewerkers geen idee hebben wat er van ze wordt verwacht, wat de doelstellingen zijn en wat ze aan hun manager (baas) hebben. Al met al een giftige cocktail die leidt tot onderpresteren en uitval.
De ideale baas
Gelukkig ben ik in mijn loopbaan tot nu toe ook genoeg ideale bazen tegengekomen. Bazen die wel in staat zijn om medewerkers en hun teams goed te laten functioneren. Hoe doen ze dat dan? Volgens mij lukt het ze, omdat ze een helder idee hebben over wat ze willen en wie ze zijn. Ze zijn in staat om zichzelf een spiegel voor te houden. Ze zijn open en hebben oprechte belangstelling in hun teamleden. Ze zijn in staat om helder en duidelijk te communiceren over wat ze van hun medewerkers verwachten. En ook heel belangrijk, ze halen ook feedback op bij medewerkers. Ze willen niet de baas spelen, maar faciliteren hun medewerkers om iedere dag zo goed mogelijk te presteren in een open cultuur.
Hoe is jouw ideale baas?
Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen.
En naar jouw idee bij de ideale baas.
Reageren mag!
Volg ons