Wie de Praatstok heeft mag Praten
In het verleden heb ik veel internationale vergaderingen meegemaakt, georganiseerd en ook voorgezeten. Tijdens één van die vergaderingen experimenteerden we met het gebruik van een praatstok. Aan de vergadering, die meerdere dagen duurde, deden veel mensen met heel verschillende achtergronden en verschillende nationaliteiten mee. Ik vond het werken met een praatstok prettig, daarom deel ik het hier met jullie.
Wat is een praatstok?
Praatstokken (talking sticks) worden onder andere gebruikt in talking circles (gemeenschapsbijeenkomsten). Ze vormen een traditionele manier voor inheemse volkeren in Noord-Amerika om problemen op te lossen. Het is een goede en effectieve manier om mensen in staat te stellen in volledige vrijheid te spreken.
Hoe werkt de praatstok?
De voorzitter zit technisch voor. Hij of zij zorgt dus dat de agenda behandeld wordt, zorgt voor tijds- en sfeerbewaking, geeft mensen het woord (en dus de praatstok) en vat aan het einde van een vergaderpunt hetgeen gezegd is samen. De voorzitter mag altijd praten.
Behalve de voorzitter mag dus alleen diegene met de praatstok praten.
Dit geeft ruimte en veiligheid voor diegene die wil praten. Hij of zij mag immers niet onderbroken worden.
Het werken met een praatstok werkt goed in een grote vergadering, waarin iedereen iets wil zeggen. Ook in kleinere vergaderingen kan goed met een praatstok gewerkt worden. Het is een visueel middel om te laten zien wie aan het woord is en dat diegene die praat niet onderbroken mag worden.
De praatstok in de praktijk
Bij de vergadering waar ik net over schreef hadden we extra regels vastgesteld. Iemand mocht bij een agendapunt in elke ronde maar 1 keer de praatstok gebruiken. Ze moesten dus goed bedenken of ze juist aan het begin of aan het eind van het agendapunt wilden praten. Er was een ronde argumenten en daarna een ronde discussie. Bij beide rondes was ook de tijd gelimiteerd. Deze extra regels worden wel vaker gebruikt.
Door het gebruik van de praatstok wordt actief geluisterd zonder dat dit betekent dat iedereen het met het betoog eens hoeft te zijn. Door dit beter luisteren begrijpt men elkaar beter en is het makkelijker om gezamenlijk tot een besluit te komen.
Conclusie
- Het gebruiken van een praatstok vind ik nuttig bij moeilijke vergaderingen.
- Ik vond op internet schitterende voorbeelden van praatstokken.
- Zoek er eens een paar op en maak je eigen praatstok!
Reacties zijn welkom op het blog op mijn website!
Succes en plezier met je vergaderingen!
Carla van den Bos
Volg ons