Winnende recepten kookboeken
Door de grote vraag naar de winnende recepten van de kookboeken actie op SecretaresseNet, hieronder de recepten. Van heel uitgebreide recepten tot enkele zinnen kwamen binnen, maar allemaal spraken ze tot de verbeelding. Ga gerust aan de slag met deze recepten, volg ze volledig of geef er een eigen draai aan. Hoe dan ook zullen ze je zeker smaken!
In willekeurige volgorde:
Recept nr.1
Beste Laura,
Mijn favoriete recept is:
Kipfilet in stukjes bakken met wat pesto en walnoten, ravioli gevuld met noten erbij koken en wat verse rucola erbij serveren. Heerlijk!
Met vriendelijke groet,
Wilma Bodeving
Recept nr.2
Geen écht pastagerecht, maar wel het toppunt van smaak en eenvoud: gnocchi con burro e salvia.
Geen toelichting op nodig.
Buon appetito.
Sandra Mula
En ik vond dat geheel terecht, dit recept is een klassieker en geweldig door de eenvoud.
In het kort maak je het als volgt. Smelt ongeveer 50g roomboter in een pan, als de boter warm is leg je minimaal 10 mooie blaadjes salie erbij. Laat maximaal 10 minuten op laag vuur staan zodat de smaken mengen. Ondertussen de gnocchi koken. Schep de salieboter over de gnocchi en klaar. Maak het eventueel af met wat vers geschaafde Parmezaanse kaas.
Overigens maak ik het zelf graag met een kruidige olijfolie i.p.v. boter.
Recept nr.3
Beste Laura,
Op SecretaresseNet zag ik je oproep om mijn favoriete Italiaanse recept te mailen. Ik ben gek op Italiaans eten en vorige week waren we in een Italiaans restaurant en heb ik heerlijke lasagne gegeten. Thuis gekomen ben ik zelf verse pasta gaan maken en heb ik geprobeerd in de buurt te komen van deze lasagne. In de bijlage tref je mijn favoriete recept aan, deze komt naar mijn idee het beste bij de echte lasagne van de Italiaan. Zelf voeg ik er nog roergebakken spinazie aan toe.
Omdat ik graag Italiaans kook hoop ik natuurlijk dat ik zo’n leuk kookboek win……
Met vriendelijke groet,
Mirjam Dingemanse
De meest uitgebreide inzending kwam van Mirjam, een heerlijke lasagne om thuis uit te proberen. Lasagne voor 4 personen via Smulweb.
1/2 a 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gr. rundergehakt, italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1 laurierblaadje, sambal, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten in stukjes, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 pak voorgekookte lasagnevellen, olijfolie, 2 bolletjes mozzarella (of evt. 8 plakken jonge kaas), 50 gr. boter, 50 gr. bloem, 500 ml. koude melk, suiker, peper en zout.
Lasagna
Het recept van deze originele italiaanse lasagna kreeg ik ooit van een italiaanse collega, ik heb ‘m zelfs in een restaurant nooit zo lekker gekregen! Heb je alleen het recept van bolognesesaus of bechamelsaus nodig? Je vindt ze hier allebei! Ik ben er erg trots op dat dit al een tijd een van de populairste recepten op smulweb is, aan jullie reacties te zien vinden jullie ‘m erg lekker.
Hulpmiddelen: Kleine braadpan, grote koekenpan, garde, ovenschaal en aluminiumfolie
Bereidingswijze: Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een grote koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de kleine braadpan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt ze aan),tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel, gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. 1/2 uur a 3 kwartier op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 gr. C. Voor de bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erdoor roeren en verwarmen (schrik niet; het wordt een soort klont, maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper. In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. Vervolgens bedekken met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en 1 in plakjes gesneden bolletje mozzarella of 4 plakken kaas. Nu weer herhalen met een laag lasagnevellen, saus en kaas, vervolgens nog zo’n laag maar dan zonder kaas. Afdekken met aluminium-folie en in de oven schuiven, boven het midden. Na 30 min. de folie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten. Als het “knettert” is het klaar.
Serveertips
Lekker erbij: plakken vleestomaat afgewisseld met plakken mozzarella. Verdeel hier wat pesto over.
Volg ons