Zo formuleer je de juiste ‘Prompts’ voor ChatGPT
Artificial Intelligence (AI) zal jou niet vervangen, maar een Support Professional die weet hoe hij AI moet gebruiken wel. Met deze uitspraak willen we benadrukken hoe belangrijk het is om je technische vaardigheden te blijven ontwikkelen. Denk hierbij aan het gebruik van AI-bots zoals bijvoorbeeld ChatGPT. In dit blog geven we je een aantal snelle tips voor het formuleren van de juiste prompts voor ChatGPT.
Allereerst, wat zijn Prompts precies? Prompts zijn de vragen, opdrachten, of instructies die je aan ChatGPT geeft om een specifiek antwoord te verkrijgen. Het is als het ware de input die ChatGPT krijgt om een passend en relevant antwoord te genereren. Door het formuleren van de juiste prompts voor ChatGPT kan je een beter en specifieker antwoord krijgen.
#1 Wees duidelijk en specifiek
Het is belangrijk om helder en gedetailleerd te communiceren om optimale ondersteuning te bieden. Als Support Professional is het jouw doel om problemen snel op te lossen en duidelijke instructies te geven aan de persoon die hulp nodig heeft. Een voorbeeld hiervan kan zijn wanneer een collega bij je komt met een probleem over het gebruik van een bepaalde functie in ChatGPT. In plaats van een algemene vraag te stellen zoals “Wat is het probleem?”, zou je specifieker kunnen zijn door te vragen: “Kun je aangeven welke stappen je hebt genomen en op welk punt het precies fout ging?”. Op die manier wordt je collega aangemoedigd om nauwkeuriger te zijn, waardoor jij weer snellere en relevantere ondersteuning kan bieden. En zo werkt het dus ook bij ChatGPT; hoe duidelijker en specifieker jij bent, hoe beter en sneller jij een reactie/antwoord krijgt.
#2 Geef de context weer
Stel, je wilt ChatGPT vragen om tips voor efficiënt gebruik van Microsoft Office 365. Een algemene vraag zou kunnen zijn: Geef me tips voor Office 365. Je krijgt dan een algemeen geformuleerd/standaard antwoord. Voeg er nu wat meer context aan toe en dan wordt het antwoord al een stuk specifieker. Stel bijvoorbeeld de vraag: Geef me tips voor Office 365 die gericht zijn op het maken van Taken in Outlook. En voila, je krijgt al een beter antwoord. Als je de vraag nu nog verder uitbreidt, dan wordt het nog beter. Stel bijvoorbeeld de vraag: Geef me 5 tips voor Office 365 die gericht zijn op het maken van Taken in Outlook en geef bij iedere tip een voorbeeld. Probeer het uit!
#3 Gebruik open vragen
In plaats van vragen te stellen waarop alleen met Ja of Nee kan worden geantwoord, formuleer je de vraag zodanig dat ze een uitgebreider antwoord uitlokken. Vervang bijvoorbeeld de gesloten vraag: Zijn er online tools voor secretaresses? door Kun je me 5 voorbeelden van online tools geven die specifiek handig zijn voor secretaresses bij het beheren van taken en het verbeteren van de efficiëntie in Outook? Je zal zien dat je bij de tweede optie een ander, verbeterd antwoord krijgt. Mogelijk heb je zelfs iets aan beide antwoorden!
#4 Pas je vragen aan
Wees bereid je aanwijzingen te verfijnen als de eerste reactie anders is dan je had verwacht. Stel vervolgvragen of verzoek ChatGPT om je verzoek te herschrijven of herformuleren. Vertel er ook bij wat je wel en niet goed vindt aan het antwoord.
#5 Vraag om voorbeelden of vergelijkingen
In plaats van een algemene vraag te stellen zoals Welke tools zijn goed voor taakbeheer? kun je specifieker worden door te vragen: Kun je Trello en Asana vergelijken voor het beheren van taken? Welke functies maken ze uniek en waarin verschillen ze?
Door dit te doen, krijg je niet alleen een lijst met aanbevelingen, maar ook een dieper inzicht in de specifieke kenmerken en verschillen tussen de genoemde tools.
De komende tijd zullen er steeds meer, verbeterde AI-opties beschikbaar zijn. En tot die tijd: experimenteer!
Volg ons