Zo pas je de STAR methode toe bij sollicitatiegesprekken
Wanneer je vanuit jouw functie betrokken bent bij sollicitatiegesprekken en procedures. Of wellicht zelf binnenkort een sollicitatiegesprek gaat voeren voor een nieuwe uitdaging, is het natuurlijk belangrijk om je zo goed als mogelijk voor te bereiden. Recruiters en managers maken in sollicitatiegesprekken steeds vaker gebruik van de zogenoemde STAR methode. In dit artikel leggen we je uit wat de STAR methode is en hoe je dit zo effectief als mogelijk kan gebruiken.
STAR Methode
STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Het is een methode om je kennis en vaardigheden zo goed mogelijk duidelijk te maken. Het geeft inzicht in hoe jouw aanpak is in bepaalde situaties. Dit zegt veel over je persoonlijke vaardigheden en hoe je in bepaalde situaties zal reageren. We nemen de verschillende stappen van STAR even door:
1. Situatie:
In het sollicitatiegesprek wordt een bepaalde situatie geschetst. Bijvoorbeeld de situatie dat je het ergens totaal niet over eens bent met je manager of leidinggevende.
2. Taak:
In deze stap wordt gevraagd aan de sollicitant om te beschrijven waar hij of zij verantwoordelijk voor was in de geschetste situatie. Wat moest worden gedaan om het op te lossen?
3. Actie:
Hier gaat het om hetgeen je hebt gedaan om de situatie op te lossen. Dus wat was uiteindelijk je aanpak? En hoe heb jij hier concreet aan bijgedragen?
4. Resultaat:
In deze stap gaat het er om te vertellen wat de uitkomst is geweest. Dus wat heeft de aanpak en bijdrage van de sollicitant opgeleverd?
Soms wordt er nog een tweede R toegevoegd aan de STAR methode. Die extra R staat dan voor Reflectie. Aan de sollicitant wordt dan gevraagd om terug te kijken op zijn of haar rol en/of aanpak. Wat heeft hij of zij er van geleerd? Zou je het een volgende keer op dezelfde manier aanpakken?
Voorbereiden op de STAR methode
Je kan de STAR methode het meest effectief gebruiken wanneer je je goed voorbereid op een sollicitatiegesprek. Of je nu degene bent die solliciteert of degene bent die de vragen stelt. Wanneer je solliciteert beschrijf dan voor het gesprek voor jezelf een aantal situaties uit op de STAR manier. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere: Hoe ben je met een conflict omgegaan?, Wat is mijn belangrijkste werk gerelateerde prestatie? Op welke prestatie ben ik het meest trots? En in welke situatie kwam mijn beste eigenschap van pas?
Wanneer je degene bent die het sollicitatiegesprek afneemt en dus iemand moet beoordelen kan je je ook effectief voorbereiden. Zorg dat duidelijk is welke competenties voor de betreffende rol doorslaggevend zijn. En stel vervolgens vragen (volgens de STAR methode) waarin je die competenties naar voren laat komen. Een voorbeeld: Wanneer je een teamleider moet aannemen voor een team, waarin de verhoudingen (nog) niet optimaal zijn, is het belangrijk om erachter te komen of je aankomend teamleider in staat is om mensen te verbinden. Stel dus vragen die je antwoord geven op die vraag.
De STAR methode is dus een effectieve manier om inzicht te krijgen in vaardigheden en competenties. Mits goed voorbereid en uitgevoerd.
Volg ons