10 tips om de beste secretaresse vacatures te vinden
Als ervaren secretaresse weet je als geen ander dat het vinden van de perfecte vacature een uitdaging kan zijn. Met zoveel concurrentie is het essentieel om je zoekstrategie te optimaliseren en de beste kansen te benutten. In dit blog lees je onze 10 tips om de beste secretaresse vacatures te vinden en jouw carrière zo naar een hoger niveau te tillen.
#1 Gebruik specifieke zoektermen
Wanneer je via Google, LinkedIn of andere vacaturebank op zoek gaat naar secretaresse vacatures, probeer dan om wat meer specifieke zoektermen te gebruiken. Voer ook eens andere zoektermen in, zoals bijvoorbeeld ‘senior executive assistant vacature’ of ‘juridisch secretaresse vacature’. Dit vergroot de relevantie van je zoekresultaten. Beter is om ook een plaats of regio toe te voegen aan je zoekterm.
#2 Optimaliseer je cv
We slaan de ‘standaard’ tips zoals een overzichtelijke opmaak met duidelijke secties en koppen even over. Natuurlijk weet als geen ander dat een goed gestructureerd cv gemakkelijker te lezen is en een eerste positieve indruk maakt. We gaan snel over naar de wat meer interessante tips:
- Pas je cv aan op basis van de specifieke vereisten van elke vacature. Een op maat gemaakt cv vergroot de kans dat je opvalt als een geschikte kandidaat.
- Voeg meetbare resultaten toe aan je werkervaring. Denk hierbij aan specifieke doelen die je hebt bereikt bij bepaalde projecten. Dit geeft werkgevers een concreet beeld van wat jouw bijdrage daarin was.
- Geef aan dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Dit bespaart ruimte op je cv en geeft de werkgever de mogelijkheid om contact op te nemen met mensen die je aanbevelen.
- Begin je lijst met je sterkste vaardigheden. Verwijder ook de ‘oude of niet relevante vaardigheden’. Werkgevers en recruiters scannen vaak snel, dus zorg ervoor dat de belangrijkste informatie opvalt.
#3 Netwerk actiever op LinkedIn
LinkedIn is een krachtig platform voor professioneel netwerken. Volg bedrijven waar je graag zou willen werken en neem deel aan relevante groepen. Op LinkedIn zijn er diverse groepen specifiek gericht op secretaresses. Denk hierbij ook eens aan deelname aan de SecretaresseNet groep en deze secretaresse groep. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer dit dit soort groepen te vinden.
Plaats regelmatig updates over je prestaties en deel kennis binnen je vakgebied.
Pas ook je summary/samenvatting aan. Gebruik daarbij ook zoekwoorden en/of keywords die veel voorkomen in de branche of functie waarnaar je solliciteert. Ook je vaardigheden kan je daarbij vermelden. Dit kan je helpen om wat meer ‘op te vallen’ bij geautomatiseerde screeningsprocessen.
#4 Optimaliseer je online aanwezigheid op andere Social Media
Zorg ervoor dat je online aanwezigheid professioneel en up-to-date is. Naast LinkedIn ben je misschien ook wel aanwezig op Instagram, Facebook, Twitter/X of TikTok. Werk alle profielen bij of kijk in ieder geval na of er niets geks op staat.
Tip: Werk ook je andere online profielen bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan profielen op vacaturebanken en/of platforms waar je een profiel kunt aanmaken om bijvoorbeeld Zzp-opdrachten te vinden. Ook die profielen zijn vaak vindbaar via Google.
#5 Abonneer je op secretariële nieuwsbrieven
Meld je aan voor nieuwsbrieven van gerenommeerde vacaturewebsites en bedrijven. Zo ontvang je direct meldingen van nieuwe secretaresse vacatures in je inbox. We raden aan je te abonneren op zowel algemene als branche-specifieke nieuwsbrieven. Denk hierbij ook eens aan de SecretaresseNet e-zine. In deze nieuwsbrief delen we wekelijks veel tips over bijvoorbeeld notuleren, spelling en grammatica, evenementen organisatie, zakelijke correspondentie (Engelse, Duitse en Franse taaltips) en nog veel meer.
#6 Volg trainingen en workshops
Houd je vaardigheden relevant door deel te nemen aan trainingen en workshops. Dit toont je toewijding aan persoonlijke groei.
#7 Informeer bij een gespecialiseerd recruitmentbureau
Overweeg samenwerking met een recruitmentbureau dat gespecialiseerd is in administratieve en secretariële functies. Deze bureaus hebben vaak toegang tot exclusieve vacatures en kunnen je begeleiden in het sollicitatieproces.
#8 Stuur open sollicitaties
Aarzel niet om open sollicitaties te sturen naar bedrijven waar je graag zou willen werken. Leg in je sollicitatiebrief duidelijk uit waarom je juist bij dat bedrijf wilt werken en welke waarde je kunt toevoegen als secretaresse.
Zoek daarbij ook altijd of deze bedrijven een ‘werkenbij’ pagina hebben. Veel bedrijven plaatsen hun vacatures namelijk als eerste op hun eigen website. Op die manier laat je zien dat je specifieke interesse in het betreffende bedrijf hebt en dat zorgt ook weer voor een positieve indruk tijdens het hele sollicitatieproces.
#9 Volg de ontwikkelingen over de arbeidsmarkt
Houd ook de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt voor secretaresses in de gaten. Ken de trends, de groeiende sectoren en de gevraagde vaardigheden. Dit stelt je in staat om proactief in te spelen op veranderingen en jezelf onderscheidend te positioneren.
#10 Ga naar evenementen en ontmoet collega-secretaresses
Neem actief deel aan branche-evenementen, seminars en (online) netwerkborrels voor secretaresses. Het ontmoeten van collega-secretaresses kan leiden tot ‘inside information’ over specifieke vacatures bij bedrijven.
Volg ons