Gelukkig Nieuwjaar! Ga je zoenen of geef je iemand een hand?
Pas eind jaren ’70 werd het in Nederland gebruikelijk elkaar 3x te zoenen. De gewoonte kwam eerst op in het zuiden van het land: het wordt daarom ook wel de Brabantse drieklapper genoemd.
Waarschijnlijk is het echter afkomstig van het Franse platteland en misschien dat het iets te maken heeft met de heilige drie-eenheid.
In Frankrijk wordt over ’la bise’ gesproken, een vluchtig kusje op de wang, afhankelijk van de regio 2, 3 of 4 keer. In Luxemburg doen ze er 3 en in België is (heel verstandig) is eenmaal de standaard.
Voorts: Spanje en Italië 2 kussen, Engeland en Ierland: ook eenmaal en in Duitsland: liever een hand.
Zoenen op het werk?
Geen zin in dat kleffe gedoe? Er zijn manieren om het gezoen te voorkomen. Onderstaande tips helpen je tegen notoire klefkezen
1. Zeg gewoon nee. Blijf vriendelijk, maar geef wel je grenzen aan. Je bent de baas over je eigen lichaam.
2. Neem zelf initiatief. Strek je hand uit als je aan komt lopen, zodat het duidelijk is dat je een hand geeft en niet gaat zoenen.
3. Werkt de vorige tip niet? Zorg dat er een tafel of bureau tussen jou en de gewillige kusser in staat, zodat zoenen niet kan.
4. Spreek van tevoren met een of twee collega’s af hoe je elkaar nieuwjaar wenst. Anderen volgen dan hopelijk jullie voorbeeld.
5. Roep bij binnenkomst heel hard ‘Gelukkig nieuwjaar!’ naar alle aanwezigen. Dan ben je in één keer klaar.
6. Veins een koortslip of verkoudheid. “Sorry, ik kus je niet, want ik wil je geen herpes geven.”
En ben je heel wanhopig over kusgrage collega’s: neem tot half januari vrij. Het kost je veel vakantiedagen en het is zeker geen garantie, maar misschien denken je collega’s er niet meer aan je een gelukkig nieuwjaar te wensen.
Volg ons