4 tips om je privacy op LinkedIn goed te regelen
Natuurlijk moet LinkedIn voldoen aan de nationale en internationale privacy-wetgeving (AVG/ GDPR), maar het is goed om je bewust te zijn van de instellingen die je zelf nog kunt aanpassen binnen je LinkedIn-profiel en -account. In dit blog geef ik je 4 tips zodat je LinkedIn met een vertrouwd gevoel kunt blijven gebruiken.
Je online status & leesbevestigingen
Misschien vind je het helemaal niet erg dat anderen kunnen zien of jij online bent of wanneer je een privébericht gelezen hebt, maar mocht je dit liever niet willen tonen dan hoeft dat dus niet. Om dit aan te passen ga je naar je Instellingen via je kleine profielfoto rechts bovenin je persoonlijke LinkedIn-profiel en klikt op ‘Instellingen & Privacy’. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Communicatie’ en klik onder ‘Berichtenervaring’ op ‘Leesbevestigingen en ‘typindicators’. Zet het schuifje op ‘Nee’ als je geen bevestiging wilt tonen.
Via het tabblad ‘Privacy’ geef je onder ‘Hoe anderen uw activiteit op LinkedIn zien’ aan of iemand kan zien of je online bent.
Je advertentievoorkeuren
Je kunt zelf (deels) bepalen welke advertenties je op LinkedIn te zien krijgt. Je kunt het niet helemaal uitzetten, maar wel aangeven wat wel of niet bij je past. Ook kun je bepalen welke informatie van externe websites gebruikt mag worden om de advertenties beter te laten passen en of je advertenties buiten LinkedIn (partnerapps) wilt zien. Dit stel je in via het tabblad ‘Advertenties’. Vooral de optie om onderwerpen aan te geven waarin je geïnteresseerd bent en waar je dus wel op getarget wilt worden is interessant.
De gegevens die LinkedIn verzamelt
LinkedIn verzamelt behoorlijk veel informatie over je. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is wel goed om je er bewust van te zijn en eventueel zaken af te schermen die je niet wilt delen. Onder je ‘Instellingen & Privacy’ op het tabblad ‘Advertenties’ vind je, als je een stukje naar beneden scrollt, het onderdeel ‘Gegevens verzameld op LinkedIn’. Hieronder kun je aangeven welke gegevens LinkedIn mag gebruiken voor het gerichter tonen van advertenties of vacatures.
In het onderdeel daaronder (‘Gegevens van derde partijen’) geef je aan welke acties buiten LinkedIn, LinkedIn mag gebruiken om jou gericht te targeten. Dus op basis van websites die je hebt bezocht of sollicitaties die je via een externe website hebt gedaan. Die websites verzamelen cookies, waardoor ze weten waar je wat hebt gedaan. Ze rapporteren alleen ‘samengevoegde resultaten en niet de specifieke door u uitgevoerde acties’, maar toch. Ik kan me voorstellen dat je dit niet wilt.
Een tweede plek om te bekijken is het tabblad ‘Privacy’ en dan onder het onderdeel ‘Hoe LinkedIn uw gegevens gebruikt’. Hier beheer je vooral hoe je gegevens zichtbaar zijn voor anderen of hoe mensen je kunnen vinden of je een connectieverzoek kunnen sturen.
Openstaande sessies
Tot slot, als je wel eens op een openbare computer inlogt, bijvoorbeeld op een gedeelde werkplek of op je telefoon of tablet die je vervolgens wegdoet, dan is het verstandig om ook af en toe te kijken waar je nog ingelogd bent. Zo weet je zeker dat niemand gekke dingen vanuit jouw account kan doen. Je vind deze actieve sessies onder het tabblad ‘Account’ en dan in het onderdeel ‘Aanmelden en beveiliging’ onder het kopje ‘Waar u bent aangemeld’. Check je openstaand sessies en meld je eventueel af.
Geschreven door: Amanda Hendriks
Ik ben Amanda Hendriks en ik help bedrijven LinkedIn te gebruiken om professioneel online zichtbaar te zijn. Die zichtbaarheid kan toegespitst worden op het vinden en binden van klanten, maar ook gericht zijn op het opbouwen van werkgeversimago en het aantrekken van nieuwe medewerkers. Mijn trajecten en trainingen kenmerken zich door een doordachte mix van strategie en praktische kennis en tips en zijn altijd volledig op maat voor jouw bedrijf. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als incompany groepstrainingen.
Meer weten? Bel of mail me gerust via 06-50217686 of amanda@linkjeklant.nl
Volg ons