5 onbedoelde valkuilen van teamcoaches
Als teamleider op het secretariaat wil je het beste resultaat halen uit jezelf en jouw teamgenoten. Je volgt trainingen, leest relevante artikelen en reflecteert je suf: je wilt het juiste doen. Een prima insteek. Maar juist in de gemaakte fouten (liever gezegd: onbedoelde onhandigheden), schuilen de beste leermeesters…
Speciaal voor deze ambitieuze en gedreven teamleiders, somt teamcoach en trainer Sabina Brammer 5 valkuilen op. Gegrepen (en vooruit, soms iets aangedikt) uit de praktijk.
1. Heroïsche leiderschapsstijl
Als heroïsche teamcoach overzie je alles, geef je richting en heb je de situatie onder controle. Je maakt duidelijk dat je de touwtjes in handen hebt, verdeelt het werk en ziet erop toe dat het gebeurt. Je maakt onnodig geklets onmogelijk en… stoot teamleden met een andere mening (nogmaals: vaak onbedoeld) uit de groep.
Het effect van zo’n heroïsche leiderschapsstijl? Het onderlinge vertrouwen daalt en de angst en onzekerheid nemen toe.
2. Vasthouden aan de plannen
Sommige teamleden zijn initiatiefrijk: ze durven risico te nemen en hun nek uit te steken. Ben je bang dat ze hierdoor fouten maken en maar wat gaan doen? Dat ze hierdoor tijd verspillen en zomaar werkprocessen aanpassen? Dat de rest van het team er een voorbeeld aan neemt? En erger nog: zonder jou?!
Wanneer je als teamcoach initiatieven direct de kop in drukt en vasthoudt aan de vooraf bepaalde koers, zijn onbegrip, weerstand en chaos binnen handbereik.
3. Beperk formele communicatielijnen
Een team waarin geen ruimte is voor initiatieven, geklets en het delen van emoties wordt een stil en slaafs team. Het schijnt alsof je de nodige rust hebt gecreëerd… Er lijkt niets meer aan de hand te zijn. Maar niets is minder waar.
Indien een team geen gehoor krijgt via formele communicatielijnen, dan creëert het informele communicatielijnen: stilte is de ideale omstandigheid voor het laten rijpen van een roddelcultuur, eilandjes en ‘excuustruus’ acties.
4. Vage en afbrekende feedback
Feedback is een krachtig middel om het lerend vermogen van het team te verhogen. Je wilt immers zo snel mogelijk naar een zelfsturend team. Richt je je hierbij vooral op de kleine dingen die fout gaan? En niet op hoe ze de taken juist effectief kunnen invullen om zodoende het gestelde doel te behalen?
Wanneer je alleen vage instructies meegeeft en focust op de dingen die beter kunnen, is het gevoel van onveiligheid en verwarring in het team compleet.
5. Creëer werkdruk-beleving
De beleving dat iedereen het druk heeft ontstaat bijvoorbeeld doordat je continu alles controleert, dagelijks benadrukt dat er nog stapels werk liggen en dat het team sneller moet werken, want anders…. Richt je je dus vooral op harder werken? En niet aan die zogenaamde tijdrovende brainstormsessies over slimme voorstellen?
En wat te doen als een teamlid ziek wordt of stressklachten ontwikkelt? Ga je dan het liefst over op éxtra controle? Zo ontstaat een cultuur waarin ziek zijn niet wordt gewaardeerd en dat stressklachten eenmaal bij de functie horen. Burn-outs liggen op de loer…
En? In welke valkuil trap jij?
Herken je jezelf (een beetje) in dit soort valkuilen, ook al bedoel je het nog zo goed? Heb jij even geluk dat je dit blog leest. Want vanaf nu kan je het anders doen.
Werk toe naar een cultuur waarin teamleden de vrijheid voelen om veel te delen en hun eigen beeldvorming de vrije loop te laten gaan. Een omgeving waarin vertrouwen en zelfverzekerdheid regeert. Juist door zelfsturing, positiviteit, relativeringsvermogen en veerkracht haal je het beste uit je team. En jezelf.
Dit blog is een verkorte versie van het hilarische ‘omgekeerde’ blog Valkuilen van teamcoaches: How to lose your team in 5 days
Cursus Teamcoach op het Secretariaat
Deze cursus Teamcoach op het Secretariaat richt zich op de veranderde rol van de teamleider: van sturend leidinggeven naar coachen op individuele talenten en teamprestaties.
- Met mini-masterclass Psychologie om de ander beter de begrijpen
- 1-op-1 coaching voor nog meer ondersteuning op de werkvloer
Volg ons