5 to do’s bij ontslag…
Ok, je hebt besloten om ontslag te nemen, want je hebt een nieuwe baan. Gefeliciteerd!
Met deze 5 tips hoef je niet verbaast te zijn als je werkgever zegt: “Geef me een telefoontje als je nieuwe baan toch niet je droombaan blijkt te zijn”.
Wees een fijne collega
Een eenzaat zal niet snel teruggevraagd worden, ook al deed je je werk prima.
Hoe beter je relatie met je collega’s, hoe meer kans je hebt om terug te mogen komen bij je vroegere werkgever als je nieuwe baan toch tegenvalt. Ga daarom regelmatig eens lunchen met je collega’s, zorg dat het middenkader weet wie je bent en wat je gerealiseerd hebt, praat niet alleen over het werk met je collega’s,…
Tot slot: zorg dat je aardig blijft, ook al zit je in je opzegperiode.
Geef toe bij het bepalen van de opzegtermijn
Om de opzegtermijn bepalen, bestaan er regels, maar in de praktijk blijft het meestal een onderhandeling met geven en nemen. Probeer te zoeken naar een win-win situatie. Denk hierbij ook aan je collega’s, want als jij van de een op andere dag weg bent, dan moeten zij misschien extra overuren maken. Je hebt jarenlang met je collega’s samengewerkt. Je hebt er een persoonlijke band mee, en die blaas je best niet onverwacht op.
Doe je werk tot de laatste dag
Blijf je werk doen, ook nadat ontslag hebt genomen. Als je de kantjes ervan af loopt, zullen mensen geen positief beeld van je onthouden, ook al heb je je werk ervoor wel goed gedaan. De deur van je ex-werkgever zal pas open blijven staan als je tot de laatste minuut loyaal bent gebleven.
Neem enkel ontslag als je een super aanbod hebt gekregen
Als je weggaat voor iets dat je huidige werkgever je niet kan bieden, dan zal je werkgever je stap beter begrijpen.
Een grote salarisverhoging, een baan met veel meer verantwoordelijkheid, een verhuizing naar de stad van je dromen of juist omdat je dichter bij huis gaat werken. De reden van je ontslag moet duidelijk zijn.
Een ander voordeel: als ze je terug willen, weten ze wat hen te doen staat: je een aanbod doen dat je niet kan weigeren.
Contact houden
Laat je e-mailadres achter bij je collega’s en voeg ze toe op LinkedIn. Als je overigens écht contact wil houden, dan bel of mail je zo af en toe. Probeer op de hoogte te blijven van de nieuwtjes op je ex-werk en update je ex-collega’s ook over hoe het met je gaat. Laat eventueel op je sociale media weten waar je mee bezig bent, zodat je bij je ex-collega’s in gedachten blijft. Een vakantiekaartje kan ook geen kwaad.
Bron: jobat.be
Volg ons