Agile, Scrum en heel veel Post-Its
Agile is hip. Agile is hot. Veel bedrijven werken tegenwoordig Agile en iedereen plakt overal Post-its op de muur. In de meeste kantooromgevingen zie je steeds meer teams met hun eigen planbord werken, en gezamenlijk én transparant het eigen werk managen. Ook voor secretarieel werk kan Agile een uitkomst zijn. Het helpt met het inzichtelijk maken van de voortgang, en het helpt om meer gezamenlijk met een team van secretaresses te werken in plaats van ieder voor zich.
Maar waarom is Agile juist nu zo populair?
Wat maakt dat Agile juist nu door zo veel mensen en organisaties gezien wordt als passende innovatie? Dat komt door de toenemende snelheid, dynamiek en complexiteit van het werk in organisaties. Alles gaat steeds sneller en deze versnelling gaat nog wel even door. Het is cruciaal dat we deze snelheid en verandering centraal stellen en juist omarmen. En een manier van werken zoeken die daar heel goed bij past. Daarvoor is een andere aanpak nodig – veel wendbaarder, veel flexibeler en veel resultaatgerichter. En dát is Agile werken.
Agile is een mindset die verandering omarmt, die draait om snel resultaat leveren en daar direct van te leren. De essentie van Agile werken ligt in de acceptatie van verandering en onvoorspelbaarheid. Bij Agile werken maak je daarom als team een plan voor een week, gezamenlijk als team. De rest van de week voer je gezamenlijk de bedachte werkzaamheden uit. En je houdt dat bij op het bord; taken lopen van: Te Doen, naar: Bezig, naar: Klaar. En dat alles op een planbord met Post-Its zodat iedereen kan zien wat de status is, en wie exact waar mee bezig is. Een andere verandering is dat je als team minimaal één keer per dag kort overlegt bij het bord. Wat is de status? Lopen we voor of achter? Is er onverwacht werk bijgekomen? Of zijn sommige zaken deze week niet meer nodig? Heeft er iemand hulp nodig, of heb jij een probleem waarbij je je collega’s nodig hebt. Dat korte overleg duurt ook maximaal een kwartier. En het gebeurt staand. De praktijk laat namelijk zien dat korte en staande meetings veel effectiever zijn, doordat iedereen meer energie heeft en het van nature bondig houdt. Vandaar dat ze dit de ‘Daily Stand-up’ noemen. Misschien zie je het in jouw organisatie ook al vaker gebeuren. Een groep mensen om een bord die kort de status doornemen en het plan aanpassen. Zelf plannen, zelf doen, zelf bijsturen en zelf ontdekken hoe het beter kan. Meer dan dat is Agile werken eigenlijk niet.
Ons nieuwe boekje: Agile werken in 60 minuten hebben we geschreven voor iedereen die het woord ‘Agile’ weleens heeft gehoord, maar eigenlijk geen idee heeft wat het nu precies betekent en graag zelf wil ontdekken wat je er mee kunt bereiken. Omdat Agile werken steeds breder wordt toegepast en het hierdoor bij steeds meer mensen op hun pad komt, hebben wij dit boek geschreven. Het boek geeft een duidelijk en snel overzicht in het waarom, wat, hoe en voor wie, rond Agile werken. En het is compact: je kunt het binnen een uur van kaft tot kaft lezen. Het geeft je snel inzicht in wat Agile nu precies is, hoe het werkt, hoe je ermee start, wat het voor jou kan betekenen, maar bovenal waarom het toch zo populair is. Het helpt je te snappen hoe jij in jouw situatie direct met Agile aan de slag kunt. Ontdek zelf wat Agile werken voor jou kan betekenen, en leer begrijpen wat al die teams in jouw organisatie precies doen als ze het hebben over Daily Stand-up, Agile en Scrum.
Geschreven door: Rini van Solingen
Rini van Solingen is spreker, schrijver, docent en ondernemer. Hij is professor aan de TU-Delft en geeft ook regelmatig college aan Universiteit Nyenrode. Tevens is Rini CTO bij Prowareness, waar hij als consultant klanten helpt bij het succesvol doorvoeren van Agile werken in hun organisatie. Hij heeft een aantal boeken geschreven, waaronder De Bijenherder, De Kracht van Scrum, De Responsive Enterprise, en nu dus: Agile werken in 60 minuten.
Volg ons