Alles over Bitcoin en waar te beginnen
Het kan je vast niet ontgaan zijn dat Bitcoin en andere Cryptovaluta op het moment erg populair zijn. Je kent waarschijnlijk wel iemand in je omgeving die er in geïnvesteerd heeft of je hebt je collega’s er over horen praten bij de koffieautomaat. Misschien ben je er zelf ook wel geïnteresseerd, maar weet je niet waar te beginnen. Je kunt er geld mee verdienen, maar hoe begin je en hoe kom je eraan?
Wat zijn Bitcoin nu precies?
Bitcoin wordt vaak in één adem genoemd met Cryptomunten en blockchain. Het is niet één en hetzelfde, maar eigenlijk weten de meeste mensen niet echt wat het verschil tussen de drie is. Daarom richten we ons eerst even op het onderscheid, want je moet uiteraard wel weten waarin je gaat investeren:
Blockchain
Kort gezegd is blockchain een soort database waarin transacties opgeslagen kunnen worden, oftewel een gedistribueerd register. Dit kan om allerlei gegevens gaan, bijvoorbeeld contracten, diploma’s of eigendomsbewijzen. Toch zijn de betalingen via digitale munten het bekendst. Waarschijnlijk zegt dit je nog niet zo heel veel, daarom hieronder een uitleg die het duidelijk maakt.
Het register kun je zien als een dossier en distribueren als delen. Het ‘block’ is dan een rubriek binnen het gedeelde dossier. Bij blockchain wordt het gedeelde dossier niet op één plaats bewaard maar op gigantisch veel plekken. Er zijn duizenden kopieën die zowel op privé computers staan als op zakelijke servers. Als je bijvoorbeeld geld wil versturen naar iemand anders via de blockchain, dat wordt er een nieuwe rubriek gemaakt in het dossier waarin alle specificaties staan die nodig zijn. Daarna wordt deze rubriek verstuurd naar honderden computers waar een kopie van het dossier staat, deze computers bekijken dan de rubriek en controleren of de specificaties kloppen met de informatie waarover zij beschikken. Uiteindelijk moeten ze het erover eens zijn dat de informatie klopt met iedere kopie van het dossier, pas dan wordt de transactie goedgekeurd. Alsof je een collega geld gaat geven en het hele bedrijf staat om je heen. Alle andere collega’s zien en controleren of jij wel het geld hebt gegeven, of het bedrag klopt en andere afspraken die waren gemaakt.
Cryptomunten
De blockchain technologie is eigenlijk de motor van de auto, waarbij de auto zelf een cryptomunt is, oftewel een cryptomunt werkt op de technologie van blockchain. Een cryptomunt is een digitale geldvorm waarbij cryptografie of simpeler gezegd versleuteling gebruikt wordt om het hele systeem te beveiligen. Kortgezegd, het is een digitaal betaalmiddel dat door middel van encryptie beveiligd is. Als het dan van de ene persoon naar een andere gaat, oftewel er wordt mee betaald, dan geldt het systeem zoals besproken bij het onderdeel blockchain.
Bitcoin
Bitcoin is de eigenlijk de eerste succesvolle cryptomunt, die in 2009 werd geïntroduceerd. Er bestaan maar een specifiek aantal coins van namelijk 21 miljoen. Dit worden er ook nooit meer. Op het moment zijn er daarvan ruim 18 miljoen in omloop. Dat is ook de reden waarom het op dit moment zoveel waard is, vanwege het plafond aan aantal Bitcoin.
Hoe kom je aan Bitcoin?
Maar hoe doe je dat dan precies, bitcoin kopen? Je kunt proberen zelf Bitcoin te kopen en alles zelf uit te zoeken, maar je ook gebruik maken van een Crypto broker. Dit is een laagdrempelige manier om makkelijk en snel aan bitcoins te komen. Een voorbeeld van een Crypto broker is Bitvavo. Je kunt zo’n broker zien als een derde partij die handelt tussen de jou als koper en de Crypto currency exchange. Wanneer je eenmaal in bezit bent van Bitcoin, dan kun je deze ‘minen’. Dit betekent niets minder dan het delven van je Bitcoin munten.
Eenmaal gekocht, en nu?
Het opslaan van de Bitcoin gebeurt in een zogenaamde Wallet. Dit kun je het beste vergelijken met je normale online bankrekening. Vanuit hier kun je de Bitcoins ontvangen of verzenden. Je bent, in tegenstelling tot bij een normale bank, zelf volledig verantwoordelijk voor je wallet en er zit geen partij tussen.
Een wallet bestaat in de vorm van een app, maar je hebt ook een fysieke hardware wallet. Dit is veiliger dan een online Wallet en is niet te hacken. Er bestaat ook een pincode voor. Deze moet je echter goed onthouden, want wanneer je deze pincode verliest of te vaak een verkeerde intypt, dan ben je de hele inhoud van de wallet kwijt en wordt de data verwijderd. Het is dus uiterst belangrijk om goed en zorgvuldig met deze informatie om te gaan.
Volg ons