Beschermen tegen de griep?
De komende weken is het bij artsenpraktijken weer een komen en gaan voor de griepprik. De prik moet voornamelijk kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronische zieken beschermen tegen het griepvirus. Griep is echter ook een groot probleem op de werkvloer.
Volgens onderzoeksorganisatie TNO wordt 40 procent van alle ziekmeldingen veroorzaakt door griep of verkoudheid. In 2013 kostten griep en verkoudheid werkgevers in Nederland alleen al 1,6 miljard euro aan loonkosten, aldus NIVEL. Daar komen de andere kostenposten nog bij, zoals die voor uitgestelde werkzaamheden. Het is slechts een heel voorzichtige schatting, want NIVEL gaat bij de berekeningen alleen uit van de mensen die naar de huisarts zijn geweest: ongeveer 10 procent van het totale aantal ziekmeldingen.
Waren de kosten in 2013 al hoog, de winter van 2014/2015 spande de kroon: de griepepidemie in deze periode was de langstdurende ooit gemeten. De verzuimkosten veroorzaakt door griep en verkoudheid waren naar verwachting dus nog veel hoger dan in 2013.
Om organisaties voor te bereiden op het komende griepseizoen, geeft kantoorartikelenleverancier Office Depot uitleg en tips, want werkgevers kunnen zelf ook een en ander doen om de kosten ten gevolge van griep binnen de perken te houden.
Griepvaccinatie
De griepprik biedt in ongeveer 90 procent van de gevallen bescherming tegen griep. De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep en aan iedereen die het risico op het krijgen van griep wil verkleinen met behulp van een vaccinatie (GVS). Ook bedrijven kunnen hun werknemers een prik aanbieden.
Gevarenzones schoonhouden
Het gemiddelde bedrijf is een echte broedplaats voor ziektekiemen; niet alleen kunnen collega’s elkaar rechtstreeks aansteken door niezen, hoesten, handen schudden en praten, maar ze kunnen hun ziektekiemen ook indirect overdragen, via oppervlakken die door iedereen gebruikt worden. Echte ‘gevarenzones’ op de werkvloer zijn het toilet, de kantine en voorwerpen als toetsenborden, telefoons, deurknoppen en handdoeken. Het advies luidt daarom werkplekken en pauzeruimtes grondig schoon te houden.
Thuis laten uitzieken
Werknemers die toch in aanraking komen met micro-organismen die ziektes overbrengen, worden niet altijd ziek. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld de weerstand van de werknemers, maar ook van de conditie, de hoeveelheid nachtrust en de voeding. Worden werknemers wel ziek, stimuleer hen dan thuis te blijven om uit te zieken en zo een sneeuwbaleffect op de werkvloer te voorkomen.
Volg ons