Checklist: 10 symptomen van een overbelast brein
Je bent als Assistant hoogstwaarschijnlijk de eerste die het doorheeft wanneer leidinggevenden, managers of collega’s het té druk hebben. Deze tien stresssignalen tonen aan dat hun brein overbelast is. Resultaat: stress en disbalans. Dit kun je eraan doen.
Door Gerda Bos
Nu denk je misschien: waarom moet ík iets met het overbelaste brein van mijn collega of manager? Het antwoord is simpel: jij hebt er zelf ook last van én je bent degene die er iets aan kan doen. Als je de checklist hieronder leest, weet je waarom ook jij baat hebt bij samenwerken met collega’s met een relaxed brein.
Gerda Bos leert je effectief gebruik te maken van je positieve brein in de training Powerbrein voor de Assistant.
Een overbelast brein herkennen: een checklist met tien symptomen
Het kan zijn dat dit al een poosje aan de gang is. Niet iedereen vertoont alle symptomen, maar vaak zijn er een aantal tegelijk aanwezig:
- Prikkelbaar gedrag
- Van de hak op de tak springen
- Het overzicht kwijt zijn
- Op afwijkende tijdstippen mailtjes beantwoorden
- Snel lopen
- Opgetrokken schouders
- Keuzes uitstellen
- Meer controlegedrag vertonen dan normaal
- Onrust
- Minder in contact zijn met anderen.
Jij bent de bewaker van het energieke brein van je leidinggevende
De aangewezen persoon om bewaker te worden van het energieke brein van jouw manager… ben jij. Je kunt er ook iets aan doen, want je beheert de agenda’s.
Dat kan hij of zij namelijk niet meer zelf bij te grote drukte. Er zitten dan zoveel stresshormonen in het brein, dat de voorkwab niet meer optimaal functioneert.
Wat doe je aan een overbelast brein: twee tips
Zodra je een van de signalen oppikt, ga je het gesprek aan en stel je een planning op die ruimte biedt voor bezinning. Zorg dat er op tijd hersteltijd is voor het brein, zodat je leidinggevende op ontspannen wijze het werk kan doen.
Slim is om bila’s of overleg buiten, al wandelend, te doen. Zo combineer je een overleg met gezonde beweging in de frisse lucht. Voordeel is daarbij ook dat het vaak meer oplevert dan wanneer je in een vergaderruimte zit tegen over elkaar.
De gouden regel om een overbelast brein te voorkomen
Plan voldoende rust tussen de afspraken door. Weiger een planning te maken waarin elke minuut vol staat met gesprekken en vergaderingen. Kies er bijvoorbeeld voor om afspraken in te korten naar 3 kwartier in plaats van een uur.
Zelf last van een overbelast brein?
Dit zijn drie tips voor meer rust voor jouw eigen brein
- Zet alle piepjes van je mobiel uit en bepaal zelf wanneer je je mail, Teams en social media bekijkt.
- Zet je wekker en neem minimaal eens per uur een pauze van je beeldscherm. Doe een korte ontspanningsoefening of loop een rondje.
- Begin de dag met een focustaak, zonder je mail te openen. Pas als die taak af is, open je je mail en andere (relevante) media.
Meer weten?
Jij bent als assistant altijd voor iedereen bereikbaar: iedereen kan een beroep op je doen. Je bent daarmee niet alleen je eigen brein, maar vaak ook het brein van je omgeving. Belangrijk dus om te
weten hoe je brein werkt. Krijg van vier inspirerende en hoog beoordeelde trainers breintips in de training Powerbrein voor de assistant.
Volg ons