De belangrijkste persoon in het leven van een secretaresse
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, wie is voor jou de belangrijkste persoon in jouw leven?
a. Je kinderen
b. Je partner
c. Je ouders, broer of zus
d. Je baas
e. Iemand anders
Wanneer je de hierboven genoemde personen de revue laat passeren, is de kans groot dat je deze volgorde ook hanteert qua belangrijkheid. Maar dan ben ik nieuwsgierig of je dan ook jezelf als optie hebt gezien. Zie jij jezelf eigenlijk wel als een belangrijke persoon? Of misschien zelfs de belangrijkste persoon in je leven? Dat laatste is een interessante gedachte, want we hebben vaak de neiging om in de hectiek van het leven bepaalde anderen in onze leefwereld belangrijker te maken dan onszelf. Want dat zit in ons systeem, dat hoort namelijk ook zo. Er steeds voor anderen zijn. Dat doe je als natuurlijk als ouder, maar zeker ook als secretarieel ondersteuner. Want voor deze vorm van dienstverlening word je immers betaald. Hoe is dat voor jou?
Dat wij onszelf soms wegcijferen als ouder, of als kind van hulpbehoevende familieleden is zeer begrijpelijk. En ook als secretaresse of managementassistent richting de persoon die we natuurlijk maximaal willen ontlasten. Maar wanneer dit langere tijd aanhoudt, is dat niet altijd het beste voor onszelf en daardoor op termijn zeker ook niet voor diegenen waarvoor we elke dag ons bed uit willen komen om hen te ontzorgen. Hoeveel tijd nemen wij om goed stil te staan bij wat er vooral voor ons echt toedoet? Hoe vaak plegen wij onderhoud aan ons eigen mentale functioneringssysteem? Wat zijn de consequenties wanneer wij ons gebit, onze auto, ons huis of tuin slecht onderhouden? Wat zijn de gevolgen wanneer wij niet goed voor onszelf blijven zorgen?
Er is altijd onderhoud nodig om onszelf te kunnen blijven manifesteren als uniek mens zodat wij voldoening, harmonie, levenslust en vitaliteit in ons leven blijven ervaren. Door beter voor onszelf te zorgen kunnen wij er ook juist meer en beter voor anderen zijn die wij willen ontzorgen. Ook onze omgeving heeft dus zeker baat bij onze zelfreflectie en zelfzorg.
Hoe vaak sta je als mens, als professional stil bij je eigen onderhoud, in plaats van er steeds voor anderen te moeten zijn? Hoe vaak stel je de vragen, ‘doe ik de dingen die ik wil doen?’, ‘gaan de dingen zoals ik het graag zou willen?’ Of, ‘waarom doe ik de dingen die ik doe?’ Mensen beschikken over veel meer vermogen om zaken naar hun hand te zetten dan ze beseffen. Ze blijven veel en te lang hangen in hoe het hoort, hoe het altijd is gegaan of volgen al gauw meningen van anderen. Durf deze drie vragen hardop aan jezelf te stellen. Neem jezelf niet voor lief!
Door ingesleten gewoontes en beperkende gedachten blijven we vaak hangen in patronen die ons niet altijd meer dienen. Gewoontes omdat wij of de werkomgeving al jaren hetzelfde doet en vindt, betekent niet dat het nog past bij waar onze wensen nu liggen. Maar vooral ook door onze eigen gedachten die ons beperken om simpelweg zaken bespreekbaar te maken, onzeker geworden wellicht wat mogelijke reacties zullen zijn. Dat is zonde van de energie die je mogelijk al een tijdje aan het verliezen bent.
Vaak blijkt achteraf de gedachte hoe men mogelijk zal reageren erger dan de realiteit. Cijfer jezelf niet weg. Je zult verbaasd staan hoeveel impact je kunt hebben op je omgeving door zaken waarvan jij denkt dat die anders moeten, bespreekbaar te maken. Als jij het niet doet is de kans klein dat iemand het anders het wel voor je doet. Zullen we daarom maar gelijk zelf aan de slag gaan?
Als je al langer vast zit in een patroon, jezelf betrapt op veel automatismen, is het soms lastig te duiden hoe je erin steekt. Om helderheid voor jezelf te krijgen hoe de vlag er bij jou bij hangt op zoek naar meer energie, laat dan gewoon even een APK’tje op jezelf los door het doorlopen van vier zaken. Bij welke van de onderstaande persoonlijke belevenissen herken je jezelf?
Mijn persoonlijke APK
- Regelmatige gedachten die mij wegleiden van wat ik initieel voor ogen had. Bagatelliseren van mijn eigen bestaande problematiek. Regelmatige drogredenatie om iets niet of toch weer wel te gaan doen. Ontkennen van wat er echt speelt. Terugvallen op routinematige zaken en blijven hangen in voorspelbaarheid. Doen wat anderen ook doen.
- Vaak op zoek naar zaken buiten mijzelf om mij goed te voelen. Steeds bezig moet blijven om rust te ervaren. Veel korte termijn focus. Vluchten uit mijn realiteit door gebruik van bijvoorbeeld alcohol, vaak te gaan shoppen, etc om mijzelf even goed te voelen. Nieuwe initiatieven nemen zonder dat lopende zaken goed zijn afgerond. Gevoel van nooit goed genoeg voor mijzelf.
- Onvoldoende ervaren dat ik voor mijzelf leef. Matig besef waarom ik de dingen doe die ik doe, niet echt in verbinding met mijn dagelijkse activiteiten. Vaak achter de feiten aanlopen. Weinig voldoening in wat ik doe, gevoel van voor lief genomen worden. Moeilijk nee kunnen zeggen. Onrust bij extra werkzaamheden. Geen eigen plan of lijstje hebben dat ik ook daadwerkelijk volg. Vaak achter de feiten aanlopen. Anderen voorrang geven met hun prioriteiten boven die van mij.
- Anderen verantwoordelijk maken voor mijn eigen (on)geluk. Andere mensen hebben invloed op hoe ik mij voel. De schuld regelmatig bij anderen leggen, bij mijn pech. Energie steken in waar anderen mij dwarszitten. Sterke behoefte hebben van waardering vanuit mijn omgeving. Makkelijk laten meeslepen door negativiteit en cynisme, energieverlies door omgeving. Afreageren op mijn omgeving. Eigen verlangens afhankelijk maken van die van anderen. Onderschatting eigen kunde en kracht ten opzichte van anderen.
Wellicht herken je voor jezelf een aantal aspecten. Dit zijn jouw persoonlijke remmers, potentiële valkuilen. Wanneer je voor jezelf een beeld hebt waar en hoe je vastloopt, is het nu tijd om voor jezelf helder te maken wat er voor jou echt toedoet. Welke prioriteiten jij hebt, waar jouw verlangens liggen. Wat je meer zou willen ervaren en hoe je dit in de praktijk wilt gaan vormgeven. Maak dit zo concreet mogelijk, wat het jou gaat opleveren en waarom het zo belangrijk voor je is. Identificeer jezelf er als het ware mee.
Voed je omgeving op…
De volgende stap is dat je de omgeving betrekt door jouw directe en heldere communicatie. Hoe je dingen anders wilt aanpakken en wat je van anderen verwacht. Voed je omgeving op. Leer soms ook nee te zeggen tegen zaken, zeker wanneer je er de meerwaarde niet (meer) van inziet voor jou of de omgeving. Maak afspraken met mensen en check of de boodschap wel duidelijk is overgekomen. Bouw momenten van reflectie in en durf feedback te geven. Benoem voor jezelf de momenten waarvan je verwacht dat het lastig kan worden. Bereid je voor door de bovenstaande valkuilen de revue te laten passeren. Maar vooral, wees vastberaden in met wat jij wil!
Worden wie je bent
Maar wat je absoluut niet moet vergeten is dat je je eigen groei monitort. Waar je meters maakt en dat je jezelf daarvoor complimenteert. Dat je geniet van de impact die je kunt hebben wanneer je jezelf ergens toe aanzet. Dat je echt tegen jezelf gaat zeggen ‘ik ben bezig te worden wie ik ben!’.
Wil je jezelf meer en breder ontwikkelen op dit vlak, mijn boek ‘Ik doe ertoe!’ kan een eyeopener voor je zijn. Het is misschien hoog tijd om te worden wie je bent…
Geschreven door: Edwin Vreedeveld
Voor meer informatie, www.idrt.nl
Volg ons