De koning van het hokjes denken…
Vandaag gaat Kristel Groenenboom een discussie aan met haar collega Michel over pa’s, secretaresses en vooroordelen. Jammer genoeg is haar collega de koning van het hokjes denken en komen ze niet uit de juiste benaming…
‘Heb je dat mailtje gezien? Of je even haar pa Mathilde wil bellen om een afspraak in te plannen? Ook een rare naam voor haar vader? Dat is toch een familiebedrijf?, vraag ik aan mijn collega Michel.’ ‘Nee, joh. Ze bedoelen haar personal assistent… En dit is de afkorting.
’‘Verwarrend hoor , al die benamingen’, zeg ik terug. ‘Hoe noem je eigenlijk een mannelijke secretaresse? Is dat dan een secretaris? Dat klinkt gelijk weer zo voetbalclubachtig. Ik moet direct denken aan zo’n kerel bij een chique tennisclub, die noem je toch ook de secretaris’. ‘Kristel, secretaris is niet het goede equivalent. De mannelijke versie noemt men een secretariaatsmedewerker’. ‘Dit klinkt dan gelijk wel weer veel deftiger, dan secretaresse. Vind je niet?’. ‘Ja Kristel, maar het is ook zo’n typisch vrouwelijk beroep, dat men er zelfs geen mannelijke naam voor heeft.
Volgens onderzoek zijn meer dan 90 procent van de Nederlandse secretaresses vrouw. In Vlaanderen ligt het aantal mannelijke secretaresses iets hoger, rond de 12 procent. ’‘Zoals je het nu zegt, roept alleen de woordkeuze al vooroordelen op. Dat is toch vreselijk ouderwets. Ik word echt moe van dat gedoe over typische vrouwenberoepen. Net alsof een personal assistent, verpleegster, kinderoppas en sociale beroepen altijd zo typisch vrouwelijk zijn? Dat is wel heel erg Voor Christus. Je lijkt wel de koning van het hokjes denken met de bijhorende vooroordelen erbij, Michel.
’‘En Michel, wist je trouwens dat de naam secretaresse van het woord secretary afstamt, daar zit het woord secrets in. Dit geeft al de mate van vertrouwensband en respect aan, die een secretaresse heeft. Koffie brengen en post openmaken zijn zeker niet de taken van een moderne secretaresse. Daar komt veel meer bijkijken. Ik geloof echt dat een goede secretaresse haar baas veel werk uithanden kan halen.‘‘Ja, Kristel dat begrijp ik wel die benaming. ‘The secrets that we keep’, dit is zelfs een titel van een bekend liedje. Hier doelen ze op de geheimen die ze met haar baas deelt. Je hoort toch vaak dat de directeur met zijn mooie secretaresse ervandoor is’. ‘Michel, Jij maakt er gelijk een boeketreeks verhaal van. Wel heel erg stereotiep.
“Kristel, jij weet toch ook dat een van de directeuren hier in de straat er met zijn pa vandoor is gegaan. En die andere, zijn naam ontglipt mij nu net. met zijn kale knikker en BMW is ook de koffer ingedoken met zijn secretaresse. Ze hadden zelfs een echte “secret”, nu kleine Piet geboren is. Wel een leuk mannetje trouwens’.
‘Ja, Michel er zijn zoveel mannen die vreemdgaan en vast niet allemaal met hun secretaresse en ze rijden ook niet allemaal in een BMW. Als ik secretaresse zou zijn, dan liet ik mij Officemanager noemen of Managementassistent. Dat klinkt niet zo vrouwelijk en de woordkeuze roept al die ouderwetse vooroordelen niet op. Het houdt jouw hoofd ook koel, geen boeketreeks fantasieën meer.
’‘Kristel, maar als je die titel dan in zou roepen wat doe je dan met de bloemen? Geen secretaresses, geen bloemen. ’‘Michel, is dat ook niet een beetje ouderwets die secretaressedag met bloemen. Ja, die zou ik dan direct afschaffen.
’‘Weet je Michel, misschien zien we straks wel een toename van mannelijke secretaresses op de arbeidsmarkt. Meer vrouwen aan de top, meer mannelijke secretaresses. Een vrouwelijke CEO kiest vast voor een mannelijke personal assistent. ‘Ik verkies toch een dame met de stem van Hannelore Zwitserlood. Klinkt al dromerig in mijn oren. En het scheelt weer gedoe met die bloemen.
Hoe moet je dat eigenlijk doen bij een mannelijke secretaresse? Geef je die dan ook bloemen? Dan denken ze gelijk dat ik een homo ben? ’‘Jij ook altijd met je vooroordelen, hou je dan ook nooit op.
’‘Kristel, ik wist in ieder geval wel wat een pa is?’.
Volg ons