De medisch secretaresse anno nu
Werk jij als secretaresse, maar ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Dan kun je je eventueel gaan specialiseren, bijvoorbeeld als medisch secretaresse. Hoe ziet het takenpakket van de medisch secretaresse er eigenlijk uit? En is het nog zinvol om je te specialiseren in het medische?
Veranderingen
Tegenwoordig is er het EPD (Electronisch Patiënten Dossier). Het EPD is een software toepassing waarbij medische gegevens over patienten in digitale vorm bewaard en beschikbaar gemaakt worden. In het staat alle informatie over de ziektegeschiedenis, behandeling en medicatie van patiënten. Voor de medisch secretaresse heeft dit ervoor gezorgd dat fysieke patientendossiers tot het verleden behoren. Archiveren is daardoor niet meer nodig. En ook het klaarleggen van alle papieren dossiers behoort tot het verleden.
Met de komst van het EPD zijn er ook weer andere werkzaamheden bijgekomen. De medisch secretaresse is meer bezig met het administreren van gegevens in het EPD. Een voorbeeld: als een patiënt zich voor het eerst bij een zorgverlener meldt, dan opent de zorgverlener een zogenaamd dbc-traject. Zo’n dbc-traject bevat alle informatie over de geleverde zorg binnen een bepaalde periode. Deze periode duurt maximaal 120 dagen en als de behandeling langer moet duren, dan wordt er na deze 120 dagen weer een nieuw dbc-traject geopend. Als de behandeling is afgesloten, dan kan de zorgverlener de rekening naar de verzekeraar sturen. Steeds vaker is de secretaresse bezig met het controleren van deze dbc-trajecten. Daarnaast krijgt de zorgverlener steeds minder tijd per afspraak, per patiënt, waardoor de secretaresse vaker gevraagd wordt om gegevens in het EPD te zetten.
Dan het afsprakensysteem; de patiënt kan steeds vaker zelf en online een afspraak maken. Even inloggen in het EPD en klaar. Dit kan werkvermindering voor de secretaresse betekenen, tenzij de patiënt liever telefonisch contact heeft of op meerdere afdelingen op dezelfde dag moet zijn. Dit is vaak het geval in een ziekenhuis. Hier liggen dan wel weer uitdagingen voor de secretaresse! Complex agendabeheer, zo efficiënt mogelijk inplannen.
Steeds vaker wordt correspondentie tussen verschillende zorgverleners al digitaal uitgewisseld. Er wordt steeds minder papier gebruikt, maar dit is nog lang niet het geval tussen alle verschillende zorgverleners, dus inscannen is nog een grote taak van de medisch secretaresse.
Medische terminologie
Medische termen zijn vaak moeilijk te begrijpen. In het artikel “Ontcijfer gemakkelijk medische termen” geven we een aantal handige tips.
Hoe word je medisch secretaresse?
Heb je een (algemene) secretaresse opleiding? Ook dan is het mogelijk om als medisch secretaresse aan de slag te gaan. Je hebt dan wel een aanvullende specialisatie nodig, zoals bijvoorbeeld medische terminologie. Kijk bijvoorbeeld eens tussen deze opleidingen voor de medisch secretaresse.
Zinvol of niet?
Met alle veranderingen in het secretaressevak is het vak van medisch secretaresse dus ook aan veranderingen onderhevig. Is het nog zinvol om je te specialiseren? In een Ecabo rapport (uit 2013) hebben we gelezen dat de werkgelegenheid voor de medisch secretaresse stabiel zal blijven of iets zal afnemen. Dit is eigenlijk gelijk aan met de landelijke/algemenere trend van secretariele beroepen.
We hebben zelf ook wat onderzoek gedaan. Als je via google intypt “medisch secretaresse vacatures” dan krijg je vandaag de dag nog aardig wat vacatures te zien (zo’n kleine 200 op 24 januari 2018). Als zal niet iedereen dit “aardig wat” vinden.
Tip: Ben jij medisch secretaresse en zoek je nog een collega secretaresse? Plaats de vacature dan eens op SecretaresseNet.
Volg ons