De top 5 van meest verkochte vergaderboeken in één praktische samenvatting
De vergaderboeken die je had moeten lezen, maar waar je nooit tijd voor had staan nu in een overzichtelijk e-book.
Met dit e-book kun je punten scoren. In een compact en leesbaar verhaal, krijg je de belangrijkste inzichten over vergaderen op een presenteerblaadje aangereikt. Goed om zelf te weten of om door te geven aan je manager.
Over vergaderen zijn heel wat boeken geschreven. Logisch, vergaderen kost tijd en vaak lijkt het ‘verloren’ tijd. Reden genoeg om boeken te schrijven met pagina’s vol adviezen om efficiënter te vergaderen. Maar als jouw leidinggevende of manager lijkt op de meeste anderen, heeft hij al die boeken niet gelezen. Hooguit staan ze ergens in de kast. Dit is jouw kans om punten te scoren. Je kunt het e-book natuurlijk zelf lezen en je kennis delen in je organisatie. Of je kunt je jouw leidinggevende het e-book sturen (of de link). Dan kan hij zijn kennis over vergaderen eenvoudig op peil brengen.
Dodelijk
Wist je bijvoorbeeld dat je vergaderingen spannend moet maken. “Een goede vergadering is spannender dan een actiefilm”, zegt Patrick Lencioni in ‘Vergaderen is dodelijk’. Zie jij een lange agenda waarvan je weet dat alle deelnemers aan het eind zijn overleden aan verveling? Ga het gesprek dan aan om alleen dat punt te behandelen dat echt vuurwerk oplevert. Het punt waarvan iedereen weet ‘hier hangt echt iets van af’. Zijn die punten er niet? Creëer ze dan. Zorg dat je manager en jij duidelijk maken wat er op het spel staat. Zijn die punten er ook niet? Vraag je dan af of vergaderen wel nodig is.
Status-dingetje
Trouwens, weet jij hoeveel mensen je moet uitnodigen? Voor veel deelnemers is het toch een soort ‘status-dingetje’ als ze bij een vergadering mogen aanschuiven. (En mogen ze er niet bij zijn, dan zijn ze verongelijkt.) Bij veel vergaderingen zitten daardoor teveel mensen aan tafel. De vuistregel is: hoe minder hoe beter. En nog een praktische tip uit het e-book: als mensen een agendapunt niet hebben voorbereid (de stukken niet hebben gelezen), laat ze dan ook niet deelnemen aan de bespreking van dat punt.
De vijf boeken
In het e-book worden alle lessen uit de vijf in Nederland meest verkochte boeken over vergaderen bij elkaar gebracht. Wil je meer over elk individuele boek weten, dan vind je er ook nog een link naar samenvatting van elk afzonderlijk boek. De lessen uit de boeken zijn in het e-book samen gebracht. Het meest toegankelijke boek is ‘Vergaderen is dodelijk’ van Patrick Lencioni. Maar ook het boek ‘Vergaderen: niet doen!’ van Ellen de Bruijn is een vlot leesbaar pleidooi voor minder vergaderen. Verder vind je er inzichten uit het standaardwerk ‘Vergaderen en Onderhandelen’ van Schermer en Wijn in. De laatste twee boeken uit de top vijf zijn ‘Ongewoon goed vergaderen’ van Rob de Haas en ‘Resultaat gericht vergaderen’ van Caroline Kuijper.
Volg ons