De werkomgeving verandert: thuiswerken blijft
Het coronavirus houdt Nederland nog steeds in zijn greep. Vanaf de eerste lockdown zijn we massaal thuis gaan werken. Thuiswerken heeft sindsdien een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ook na de crisis zal er structureel meer thuisgewerkt worden. Dit brengt de nodige aanpassingen met zich mee: op kantoor, maar ook op het gebied van teambuilding.
De verdeling tussen thuiswerken en op kantoor werken
Door de coronacrisis zijn veel werkgevers de voordelen van het thuiswerken in gaan zien. Medewerkers zijn productiever, vergaderingen zijn efficiënter, er is een lager ziekteverzuim en er wordt bespaard op reistijd en reiskosten. Ook op grotere schaal heeft thuiswerken een positieve invloed. Minder mensen maken gebruik van de wegen en het openbaar vervoer, waardoor er minder files zijn en minder volle treinen. Hierdoor verbetert de algemene bereikbaarheid.
Recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) toonde aan dat ongeveer 40 tot 60 procent van werkend Nederland verwacht vaker thuis te werken na de coronacrisis. Wat wordt de verdeling als de coronacrisis voorbij is? Gaan we massaal terug naar de kantoortuin of blijven we thuiswerken? Of wordt het een combinatie van deze twee? Wetenschappers beweren dat een combinatie tussen op kantoor werken en thuiswerken de meest ideale situatie is. Eén ding is zeker: het wordt in de toekomst minder vanzelfsprekend om iedere dag op kantoor te werken.
Blijf medewerkers motiveren
Werkgevers bereiden zich voor op meer thuiswerken in de toekomst. Bedrijven hebben geïnvesteerd in thuiswerkregelingen en verantwoorde thuiswerkplekken. Het kantoor zal een andere functie krijgen dan voorheen. Het wordt een ontmoetingsplek om met collega’s te brainstormen en elkaar te ontmoeten. Thuis werk je aan taken die concentratie vereisen waar je in alle rust aan kunt werken. Een afwisselende werkweek met thuiswerken en op kantoor werken wordt de norm.
Meer thuiswerken kan ook een keerzijde hebben, want meer thuiswerken betekent minder fysieke ontmoetingen. Er is minder contact met collega’s terwijl veel medewerkers hier juist energie uit halen. Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers zich minder betrokken voelen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van CNV dat 35% van de ondervraagden zich eenzamer voelt door het thuiswerken. Het is dus belangrijk dat werkgevers hier voldoende aandacht aan besteden. We hebben allemaal al een digitale pubquiz, vrijmibo of bingo achter de rug, maar het is nog beter om vaste contactmomenten te plannen waarbij het niet over werk mag gaan. Een teambuildingapp kan hierbij een handig hulpmiddel zijn om op een informele manier met collega’s in contact te blijven. De online teambuilding app van Edgeplore werkt met challenges en vragen waardoor collega’s meer met elkaar in verbinding komen. Het inzetten van zo’n app kan zorgen voor een verbetering van de samenwerking op de (virtuele) werkvloer, een ontspanmoment tijdens drukke werkdagen en een boost in het werkplezier.
Teambuilding trips in de toekomst
Het is vaak het hoogtepunt van het jaar: een weekendje weg met collega’s, met z’n allen skiën of zelfs een onvergetelijke reis naar een ander continent. Juist wanneer we meer gaan thuiswerken en minder met elkaar in verbinding zijn, blijft het belangrijk om te investeren in fysieke teambuildinguitjes. Meer dan ooit hebben we behoefte aan het creëren van onvergetelijke herinneringen. Als werkgever is het daarom belangrijk om teambuildingsuitjes hoog op de agenda te zetten. Met een teambuildingsreis stap je samen met collega’s uit de dagelijkse omgeving, waardoor je een band creëert en sneller resultaten bereikt.
Volg ons