Dit moet je weten over je beoordelingsgesprek
De tijd gaat snel, maar we naderen alweer einde van het jaar. Voor veel mensen betekent dit dat zij binnenkort ook beoordeeld gaan worden in een beoordelingsgesprek. Hoewel werkgevers wettelijk niet verplicht zijn om jaarlijks beoordelingsgesprekken te voeren, valt het voeren van een dergelijk gesprek wel onder “goed werkgeverschap”. Heb jij binnenkort je beoordelingsgesprek?Lees dan eerst deze tips even goed door!
Criteria
Wettelijke regels zijn er niet. Toch is het van groot belang dat je van te voren weet op welke punten je wordt beoordeeld gaat worden. Vraag je leidinggevende, voor het gesprek gaat plaatsvinden, welke criteria hij daarvoor hanteert. Zo kan jij je goed voorbereiden op het gesprek.
Verslag
Het is erg belangrijk dat er een verslag gemaakt wordt van het gesprek. Een verslag maken is niet verplicht, maar wel cruciaal als je werkgever vindt dat je het (onverhoopt) niet goed hebt gedaan. Mocht er (in de toekomst) een ontslagprocedure volgen, dan heeft je werkgever een bewijsprobleem als hij niets heeft vastgelegd. De rechter neemt dan waarschijnlijk het standpunt in dat hij niet kan aantonen wat er in het gesprek is besproken.
Een negatieve beoordeling
Als je een negatieve beoordeling hebt gehad, dan moet je werkgever je eerst de gelegenheid geven om je te verbeteren. Dit kan door middel van een verbeter- en/of ontwikkelplan. In dit plan moet precies beschreven staan op welke punten je verbetering moet aanbrengen. Het is heel belangrijk om goed na te gaan bij jezelf of deze punten wel haalbaar zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan moet je dat schriftelijk bij je werkgever melden. Anders kan je in een later stadium hard worden afgerekend op het feit je niet alle punten hebt behaald. Een verweer wordt dan lastig.
Tip: als je niet meer weet wat je moet doen als je in een dergelijke situatie bent belandt, dan is het raadzaam om een jurist te zoeken die je bij kan staan.
Tip: verplicht je werkgever je om te tekenen, terwijl je het niet eens bent met hetgeen in het verslag staat, dan kan teken je, en zet je erbij ‘onder protest’.
Functioneringsgesprek
In tegenstelling tot het beoordelingsgesprek, is een functioneringsgesprek een toekomstgerichte dialoog: het gaat zowel over het functioneren van jezelf als jouw leidinggevende. Jullie geven gezamenlijk aan wat jullie van elkaar verwachten. In dit artikel staan tips om je functioneringsgesprek voor te bereiden.
Bron: wet&recht
Volg ons