Drie onmisbare eigenschappen van een echte sparringpartner
Welke eigenschappen moet jij als managementondersteuner hebben wil je een sparringpartner zijn? Dit zijn de belangrijkste drie. De eerste: vertaal de vraag van jouw manager niet te snel in een praktische oplossing…
Door Jakob Zwinderman
Bedrijven vragen in hun vacatures vaker om een hoogopgeleide assistent die het vakgebied van de manager kent en logistiek én inhoudelijk kan sparren. Een strategische rol. Dit zijn dan handige eigenschappen om te hebben.
1. Gedoseerde proactiviteit: maak pas op de plaats
Proactiviteit is een mooie eigenschap. In een ondersteunende functie is dit absoluut onmisbaar. Maar het kan je in de rol van sparringpartner ook in de weg zitten. Veel managementondersteuners vertalen de vraag van hun manager (te) snel in een praktische oplossing.
Wil je een goede sparringpartner zijn en je manager dus faciliteren bij het bedenken van de beste oplossing, maak dan liever pas op de plaats. Want wat is die beste oplossing eigenlijk? Wat is precies jullie doel? Neem de tijd om deze vraag te onderzoeken voordat je in actie schiet, anders blijf je hangen in de uitvoerende, logistieke rol. Vraag dóór: wat is het probleem achter het probleem? Geef zicht op het probleem en de oplossingsrichting. Samen los je het op, waarbij de manager de eindverantwoordelijkheid heeft.
2. Analytisch vermogen: denk mee, stel vragen
Om goed mee te kunnen denken met je manager, moet je de juiste, kritische vragen stellen én goed luisteren. Als de manager je bijvoorbeeld vraagt een zakenreis te organiseren, sta dan even stil bij het karakter van de reis. Wat willen jullie bereiken? Met welk gevoel wil je dat mensen terug naar huis gaan? Kortom: wat is de gewenste situatie en welke oplossingen passen daarbij? Dat moet je verkennen als gelijkwaardige partners. Het is jouw taak om sprankelende vragen te stellen en uit de dagelijkse gang van zaken te stappen. Op die manier help je je manager écht het beste naar boven te halen uit zo’n reis en laat je jouw toegevoegde waarde zien.
Het gaat vooral om de balans tussen het praktisch maken van een taak, en het doorvragen en meedenken daarover.
3. Nieuwsgierigheid en verbinding maken
Sparren doe je met een reden: twee mensen weten meer dan één. De gaafste ideeën worden geboren uit samenwerking. Je moet dus bereid zijn om je eigen ideeën los te laten. Je moet er in ieder geval niet van overtuigd zijn dat jij het zelf allemaal al weet. Sparren komt van twee kanten; jij en je manager. Het is tweerichtingsverkeer.
De assistent als sparringpartner heeft dus een open, nieuwsgierige grondhouding. Verbindende communicatie is daarbij belangrijk. Laat je gefixeerde waardeoordelen dus liever achterwege. Met “Dit lijkt me leuk, wat denk jij?” maak je verbinding. Het is aan jou om een setting te creëren waarin die creatieve oplossingen kunnen loskomen. Als je dat durft, komen er ideeën los.
Sparren met de manager
Sollicitatiegesprekken voeren? Public relations? Projecten assisteren? Productlancering regelen? Jij kunt interessante taken naar je toetrekken en heel veel energie uit je werk halen. Het is een ontzettend leuk vak, eis je rol in de organisatie op en durf op de voorgrond te treden. Het vak is breed en inspirerend. Kansen krijg je niet, die moet je pakken!
Verdiepen?
Bekijk dan de training Managementassistent als sparringpartner.
Volg ons