Een concurrentiebeding is niet vrijblijvend
In veel arbeidsovereenkomsten wordt een concurrentiebeding opgenomen. Kijk die van jezelf er maar eens op na?! In een concurrentiebeding staat dat je na het einde van je dienstverband niet bij een concurrerend bedrijf mag werken. Vaak voor een bepaalde periode na het einde van je dienstverband. Maar waarom wordt er vaak een concurrentiebeding opgenomen in een arbeidsovereenkomst? En wat kan er gebeuren als je het beding overtreedt?
Concurrentiebeding
Een werkgever neemt een concurrentiebeding op om te voorkomen dat kennis en kunde (jij dus) zomaar bij een directe concurrent aan de slag kan gaan of als zelfstandige hetzelfde werk kan gaan doen en daarmee zijn of haar belangen schaadt. Vaak wordt een concurrentiebeding standaard opgenomen in een arbeidsovereenkomst.
Bedrijven willen hun belangen dus beschermen. Wat op zich begrijpelijk is. Zeker in de huidige arbeidsmarkt waar talent, kennis en kunde niet voor het oprapen liggen en werknemers makkelijk kunnen overstappen.
Niet vrijblijvend
Op overtreding van een concurrentiebeding staan vaak hoge boetes. En deze boetes houden ook in de rechtbank vaak stand. Een concurrentiebeding is dus zeker niet vrijblijvend.
Belang werkgever
Toch moet een concurrentiebeding wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het in ieder geval ‘redelijk en billijk’ zijn. Als jouw werkervaring bijvoorbeeld geen betrekking heeft op unieke werkprocessen die de positieve van je (voormalig) werkgever in het geding brengt gaat een concurrentiebeding niet op. Ook moet een concurrentiebeding zo specifiek mogelijk zijn.
Wil je toch onder het beding uit?
Als je toch onder het beding uit wil? Bijvoorbeeld als je toch een overstap wil maken naar een directe concurrent? Ga dan altijd met je werkgever in gesprek. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Als jij duidelijk kan maken dat zijn of haar positieve niet in het geding kan dit aanleiding zijn om het beding geheel of gedeeltelijk te laten vallen.
Bron: nu.nl
Volg ons