Een flapuit tijdens een discussie? Doe alsof je een vlieg bent
Tijdens een verhitte discussie zeggen we zeggen allemaal weleens dingen waar we later spijt van hebben. Gelukkig kun je daar ook iets tegen doen…
Er is namelijk een heel simpel trucje: doen alsof je een vlieg bent. Deze truc zou (aldus Amerikaans onderzoek) zelfs in de meest penibele situaties voorkomen dat je verkeerde dingen roept. Het onderzoek is uitgevoerd door Hoogleraar psychologie Dominik Mischkowski.
Vlieg
Het klinkt misschien als een goede grap, maar de hoogleraar meent het echt heel serieus. Volgens Mischkowski werkt het trucje simpel en effectief. Heb je de neiging om iets te roepen? Beeld je dan in dat je als een vlieg op de muur zit en de situatie van een afstand bekijkt. Deze techniek wordt in de psychologie ook wel zelf-distantiëring genoemd. Mentaal koppel je jezelf los van de situatie en kun je de discussie bekijken door de ogen van een anoniem en onpartijdig publiek. Als je je dit levendig kunt voorstellen, ben je volgens de psycholoog beter in staat je eigen gevoelens onder controle te houden.
Emoties
Brad Bushman, mede-onderzoeker geeft aan dat als je je te veel focust op hoe je je voelt, dat het dan meestal misgaat. Hij geeft aan dat het de emotionele gedachten en associaties met de gebeurtenis in je geest in stand houdt. En daardoor is het waarschijnlijker dat je je in de communicatie door je emoties laat leiden. ”De onderzoekers stellen ook dat de techniek van afstand nemen beter werkt dan afleiding zoeken. “Afleiding werkt op korte termijn, maar de gevoelens zullen uiteindelijk toch terugkeren en tot dezelfde pijnlijke situaties lijden,” stelt Mischkowski.
Afstand
Liever afstand dan afleiding dus en daarbij geldt: hoe groter de afstand die je je inbeeldt, hoe kleiner de kans dat je woorden een drama veroorzaken. De volgende potentiële ruzie met collega’s, vrienden of familie zullen dus minder snel escaleren als je de situatie als een vlieg op de muur vanaf een afstand kunt bekijken.
Psychologisch afstand nemen van een situatie helpt, aldus de Hoogleraar. Dat levert letterlijk een andere kijk op. Misschien is de chauffeur die je net door rood reed wel op weg naar het ziekenhuis, omdat iemand in zijn familie gewond is. En niet een sukkel die niet kan rijden…
Bron: margriet
Volg ons