Een paar slimme checks voor je tekst
“Eline, wil jij deze tekst corrigeren? Daarna moet hij er direct uit, naar die nieuwe klant. Via de mail.”
Ja, natuurlijk wil je dat. Dat is een onderdeel van je werk immers? Maar er ligt nog een stapeltje links en een stapeltje rechts van je toetsenbord. En alles heeft haast.
Je werpt een blik op het concept en denkt: “Ik moet dit snel kunnen toch?” Ja zeker, dat kan jij. Tenzij je een hele gereedschapskist nodig hebt om er iets fatsoenlijks van te maken, maar daar gaan we even niet van uit.
Daarom hier even een paar snelle checks voor je tekst.
De egotest
De tekst is niet bedoeld voor de schrijver, maar voor de lezer! Dat is iets wat veel mensen vaak vergeten. Ze schrijven dingen als: “Wij hebben een nieuwe machine. Die kan ons werk nog sneller doen. We hebben dus minder tijd van productie tot levering.” Nou en? Wat heeft de klant daar aan? Niets! “U hebt dus niet alleen uw product eerder in huis, uw investering gaat ook omlaag!”
Doe de test
Zet een cirkel om woorden als ik, mijn, wij, ons en je bedrijfsnaam. Zet daarna een streep onder woorden als jij, jouw, u en uw. Heb je meer cirkels dan strepen? Dan moet je de tekst herschrijven.
De lange-zinnentest
Jammer genoeg denken veel mensen dat lange zinnen een tekst interessanter maken. Dat teksten met korte zinnen niet serieus worden genomen. Onzin. Nederlanders lezen zinnen van ongeveer 12 tot 15 woorden het gemakkelijkst. Ook als ze een wetenschappelijk studie hebben gedaan. Dat is onderzocht. Het allermooiste is, als je varieert in de zinslengte met korte en langere zinnen door elkaar. Dan blijft je lezer bij de les.
Doe de test
Zoek de langste zinnen op en tel het aantal woorden. Zijn het er meer dan 15? Kijk dan of je de zin kunt splitsen of dat er overbodige informatie in staat. Kijk ook eens of er ultrakorte zinnen voorkomen in de tekst. Met heel weinig woorden.
De d- of dt-test
Veel schrijvers worstelen met d of dt. Ze schrijven dt als het d moet zijn, en andersom. Werkwoordsfouten vallen de lezer op en leiden tot een hoop ergernis. Je maakt er echt geen goede beurt mee. Loop dus je tekst na op dit soort fouten. De spellcheck haalt er niet alles uit!
Doe de test
Onderstreep alle werkwoorden in jouw tekst die op t, d, of dt eindigen. Controleer bij elk onderstreept werkwoord of het hele werkwoord eindigt op –den. Dan is de d alvast juist. Vervang het werkwoord door loop of loopt. Of, als je er vrolijk van wilt worden, smurf of smurft. Dan hoor je direct of er achter de d nog een t moet komen.
Voorbeeld: Het vliegtuig land waarschijnlijk te laat. Land > landen. Het vliegtuig smurft waarschijnlijk te laat. Je hoort een t dus de juiste spelling is landt.
Schrijfevent
Als secretaresse, managementassistent of office manager moet je als het om schrijven gaat echt van alle markten thuis zijn. Bij schrijven kun je altijd wel wat hulp gebruiken. Schrijf je daarom snel in voor het Schrijfevent voor duizendpoten.
Leestip:
Kun jij ook zo vrolijk worden van taal? Of word je juist moedeloos? Lees ook het artikel ‘Slim met taal’.
Volg ons