Een veilige Kerst op kantoor met deze 3 tips
Het is weer bijna Kerst! Leuk om de boel op kantoor ook weer gezellig te maken met met mooie kerstversieringen. Let je wel even goed op of al deze leuke versieringen wel veilig genoeg zijn?
De kerstboom
Over het algemeen zijn kunstkerstbomen brandveiliger dan echte kerstbomen, mits de boom natuurlijk een goed keurmerk heeft (tip: TÜV-keurmerk).
Wil je liever geen nepboom? Kijk dan bij de aankoop goed hoe droog de boom is. Tik de boom een paar keer op de grond en kijk of er veel naalden uit vallen. Daarnaast is het ook heel erg belangrijk om de kerstboom direct na aanschaf genoeg water te geven. Dit nat houden kan zowel bij bomen met kluit als bij bomen zonder kluit.
Tip voor een boom zonder kluit: Zaag 3 centimeter van de onderkant van de stam af (niet schuin). Plaats de boom in de houder en zorg dat de onderste 5 centimeter van de stam constant in het water staat.
Waar zet je de boom neer? Plaats een kerstboom zo dat hij de nooduitgang niet verspert, ook niet als hij is omgevallen. De afstand tussen de boom en een uitgang moet tenminste anderhalf keer de hoogte van de boom zijn. Dus een boom van 2 meter plaatst u op tenminste 3 meter van een uitgang. Staat een kleine boom op een tafeltje, dan telt de hoogte van het tafeltje ook mee. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat zodat deze niet gemakkelijk om kan vallen.
Verlichting
Veilige kerstverlichting is voorzien van een KEMA-KEUR, Intertek of GS. Koop bij voorkeur Ledlampjes… deze worden minder warm en ze verbruiken ook nog eens veel minder elektriciteit.
Tegenwoordig is er ook steeds meer verlichting te koop met een adapter of transformator die voor een lagere en dus minder gevaarlijke spanning zorgen. Let ook bij de voeding op of deze voorzien is van een erkend keurmerk. Om de veiligheid te waarborgen, is het tot slot belangrijk om een verlengsnoer direct in een geaard stopcontact te doen en niet aan elkaar te koppelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.
Doe de verlichting na sluitingstijd ook altijd uit. Draai hiervoor niet alleen de lampjes los, maar haal de stekker helemaal uit het stopcontact.
Versiering
Kerstslingers moeten voor de brandveiligheid geïmpregneerd zijn. Dit staat op de verpakking. Geen verpakking meer? Doe dan de brandproef: neem een monster van de kerstversiering (zoals kerstslingers), pak het beet met een metalen tang, ga naar buiten en houd het uiteinde van het monster minimaal 5 seconden in een vlam. Als de monster eerder vlam vat, dan haal je het monster weg.
Het materiaal is brandveilig als er tijdens de verhitting geen druppels en roetvlokken vrijkomen, en het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeit.
Bron en meer lezen: facto.nl
Volg ons