Goed voorbereid naar de kerstborrel?
Het lijkt zo makkelijk, een gezellige kerstborrel met je collega’s. Toch zijn er genoeg mensen die liever urenlang overwerken dan dat ze naar zo’n netwerkgelegenheid gaan. Er kan namelijk genoeg mis gaan…
Hoe wordt je een echte, professionele borrelaar en vermijdt je genante roddels achteraf?
Deze dingen moet je vooral niet doen
Continu een hapje en/of drankje in je handen hebben
Men vindt het prettig om continu iets in de handen te hebben, simpelweg om zichzelf een houding te geven. Dit leidt helaas vaak tot volprop-praktijken en nèt iets te dronken collega’s op de vloer. Wat zeker voorkomen moet worden is de zoektocht naar eten, drinken en contact. Blijf niet onrustig heen en weer lopen, ook al voelt dit vaak gemakkelijker. Mensen zullen je alleen maar minder snel aanspreken als je zoekende lijkt. Wacht dus gewoon tot je iets aangeboden wordt en drink niet meer dan 2 glaasjes alcohol.
Mensen afwimpelen met smoesjes
Een veel gestelde vraag is: “Hoe kom ik van mensen af?” Wat moet je doen als het gesprek niet oplevert waar je op hoopte. Een voor de hand liggend voorbeeld is zeggen dat je naar het toilet moet. Een absolute afrader! Ten eerste kun je niet 50 keer per avond naar het toilet. En ten tweede kun je maar het beste eerlijk zijn of ten minste doen alsof je eerlijk bent. “Hartstikke leuk u ontmoet te hebben! Ik fladder nog even door want ik wil nog meer mensen ontmoeten.” Een heel correct antwoord.
Na het uitwisselen van visitekaartjes direct afscheid nemen
Wanneer het visitekaartje binnen is, denken de meeste mensen ‘mission accomplished’. Dit is absoluut een ‘no go’! Hiermee wek je de indruk dat je hele gesprek een toneelspel was om je kaartje te krijgen. Vergelijk dit maar eens met een flirt in de kroeg. Als iemand direct afscheid neemt nadat hij of zij je telefoonnummer heeft gescoord, dan voel jij je toch ook belazerd?
Wat moet je dan wel doen?
Over het algemeen staan veel mensen altijd bij de collega’s waar ze dagelijks mee samen werken. Dat gaat natuurlijk sowieso geen nieuwe contacten opleveren. Ook zijn er veel mensen die hun partner meenemen, wat nog meer druk met zich meebrengt. Het beste is het verstand op nul zetten en gaan!
Ga alleen en dwing jezelf in het midden te gaan staan
Laat je partner dus thuis en meng jezelf onder de mensen. Wanneer je jezelf dwingt midden op de vloer te gaan staan moet je wel netwerken. Je zult je zo snel ongemakkelijk gaan voelen dat je bijna automatisch contact gaat maken met de mensen om je heen.
Geef binnen 2 seconden een hand
Mensen zijn van nature angstig voor het onbekende. En daar kom je ook nooit overheen. De drempel om op iemand af te stappen zal iedere keer een klein beetje lager worden, maar blijft bij iedere nieuwe gelegenheid even ongemakkelijk. Het beste advies is daarom niet na te denken en binnen 2 seconden een hand te geven. Blijf niet langer naar iemand kijken, want dan gaan je hersenen de meest prachtige scenario’s bedenken om deze persoon zeker niet aan te spreken. “Zou ik hem niet storen in een belangrijk gesprek? Misschien wil hij wel helemaal niet praten.”
Praat met je mond en niet met je hersens
Laat je hersenen dus nooit de overhand nemen. Laat je mond het werk doen en vertrouw daar ook op. Als je van te voren gaat bedenken wat je gaat vragen maak je het voor zowel jezelf als je gesprekspartner alleen maar ongemakkelijk. Geef een hand en laat je stem het werk doen. Don’t think!
Volg ons