Gratis VPN’s vs. proefabonnementen
‘Gratis VPN’s zijn fantastisch, want je kunt een veilige verbinding gebruiken zonder te betalen’, ‘Je bent geheel anoniem en krijgt ook toegang tot geblokkeerde delen van het internet’: dit zijn de meest voorkomende misverstanden over gratis VPN’s. En in de realiteit blijken ze helemaal niet zo veilig. Waarom je beter proefabonnementen kunt proberen, leggen we graag uit.
Een gratis VPN is niet veilig
Het klinkt heel aantrekkelijk: een gratis VPN. Maar hoe kan de dienst dan bestaan? VPN-servers moeten betaald worden, de verbinding moet betaald worden en iemand moet beter worden van het runnen van een dergelijke dienst. Als je je dat bedenkt, kom je al snel achter het antwoord: je bent zelf het product en je betaalt met je privacy.
Een gratis VPN is eigenlijk per definitie onveilig. De aanbieder houdt bij wie je bent, wat je online doet, hoe lang je op bepaalde websites zit en toont waarschijnlijk daarbij passende reclame. De versleuteling van de verbinding is vaak slecht of zelfs in z’n geheel afwezig. Je hebt er dus eigenlijk niet zoveel aan, tenzij je op een openbaar netwerk zit en even vluchtig iets wilt bekijken. Je geniet dan enige anonimiteit.
Gratis VPN’s lijken misschien onschuldig, maar zijn dat vaak niet. Ze kunnen reclame en spam in je browser injecteren. Je geschiedenis wordt mogelijk gelogd en verkocht aan adverteerders. Sommige aanbieders stelen zelfs jouw eigen bandbreedte en verkopen deze door aan derden, of gebruiken jouw verbinding als VPN. Daar wordt je eigen verbinding een stuk trager van. En wie is er verantwoordelijk als iemand anders op jouw verbinding illegale activiteiten onderneemt?
En dan hebben we het nog niet gehad over gratis aanbieders die virussen en schadelijke software op je apparaat installeren. Zo bleek onlangs al dat er in de Google Play Store VPN-apps staan die eigenlijk virussen zijn.
Hoppen van proefabonnement naar proefabonnement
Er zijn behoorlijk wat argumenten om geen gratis VPN te gebruiken. Toch is voor veel internetters meteen betalen voor een VPN een behoorlijke drempel. Je zit er een bepaalde periode aan vast en hoe kom je er weer vanaf als de dienst toch niet goed blijkt te zijn?
Gelukkig realiseren aanbieders zich heel goed dat die drempel er is. En daarom helpen ze (toekomstige) gebruikers graag bij hun keuze. Veel aanbieders bieden nu de mogelijkheid om eerst een proefabonnement te nemen. Je betaalt dan niets, maar kunt voor een bepaalde periode de dienst volledig gebruiken, alsof je wel betaalt. Nadat de proefperiode afloopt, kun je de dienst niet meer gebruiken, totdat je betaalt.
Je kunt er dan voor kiezen te hoppen naar een ander proefabonnement bij een andere aanbieder. Hoe bevalt deze? Welke aanbieder was beter? Test rustig een paar maand verschillende VPN’s om te bepalen welke aanbieder het best is. Op die manier heb je ook al een paar maanden gratis een VPN gebruikt, zonder risico’s te lopen.
De uiteindelijke keuze maken
Natuurlijk kun je niet onbeperkt proefabonnementen blijven gebruiken. Op een gegeven moment zul je toch over de drempel heen moeten stappen om een vaste VPN-aanbieder te kiezen. Maar je weet dan wel welke aanbieder bij je past en je hebt al aardig wat ervaring met VPN’s opgedaan. Je weet dus hoe het werkt.
De drempel wordt dan steeds kleiner. Bovendien hebben VPN-aanbieders regelmatig leuke aanbiedingen waar je van kunt profiteren. Maak uiteindelijk de keuze voor een VPN-aanbieder en betaal die paar euro per maand. Je privacy zal je er dankbaar voor zijn.
Volg ons