Grenzen aan de stress?
Jarenlang ben ik gestresst door het leven gegaan. Mijn stressniveau was zo hoog dat ik allerlei ziektes ontwikkelde en diep ongelukkig was. Met een gewicht van honderdenzestig kilo sleepte ik mij door het leven, op zoek naar enige verlichting, maar die verlichting was er nooit. Niets kon er voor zorgen dat ik mij beter voelde. Dat is ook geen wonder want ik zocht de oplossing altijd buiten mijzelf. Ik voelde mij slachtoffer van het bestaan en als slachtoffer is er geen andere weg dan een ongelukkig leven met stress.
Werkdruk is niet doorslaggevend voor stress
Recentelijk zag ik dat de voorzitter van onze Tweede Kamer zich zorgen maakt over de stress die menig kamerlid ervaart. Zij wijtte dit natuurlijk aan de gigantische werkdruk. Dat deed ik ook altijd. Wanneer ik de stress al voelde kwam het altijd van de werkdruk. Dat ligt ook lekker buiten jezelf, dus is het heel erg veilig om dat te denken. Dan hoef je zelf niet aan de slag om de stress in je leven uit te bannen. Maar helaas, de werkdruk is niet doorslaggevend voor de stress.
Van deadline naar deadline
Natuurlijk kan werkdruk meespelen en jou het gevoel geven dat je altijd achter de feiten aanloopt, vooral wanneer er ook nog een heleboel deadlines zijn waarbinnen al dat werk af moet zijn. Je hebt het gevoel dat je van de ene naar de andere deadline rent en altijd ben je net op tijd en in het ergste geval altijd net een beetje te laat, met alle nare consequenties van dien.
Zeg eens nee
Toch is er een zeer probaat middel om te zorgen dat je niet altijd achter de feiten aan loopt. Dat middel heeft iedereen tot zijn beschikking. En het is veel eenvoudiger dan je denkt. Het middel is een éénlettergrepig woord en het luidt: “Nee”. En iedereen kan het zeggen. Gewoon “nee” zeggen lost heel veel stress op.
Nee-zeggen is zo moeilijk
Natuurlijk is nee-zeggen welhaast het moeilijkste dat er is, want wat zullen ze van je denken. Stel je voor dat je leidinggevende bij je komt met de dringende vraag om nog even dat extra werk erbij te doen en dat ook nog binnen een bepaalde tijd. Wat zou dan de consequentie zijn wanneer je zegt dat je dat niet doet omdat je nog zoveel andere dingen te doen hebt die ook allemaal af moeten. Zou je ontslagen worden? Zou je je carrièrekansen verspelen? Zou jouw leidinggevende jou ineens niet meer zo leuk vinden? Zou het de werkrelatie hevig verstoren?
Meer waardering door grenzen te stellen
Toen ik begon met nee-zeggen opende zich voor mij een heel nieuwe wereld. Een wereld waarin ik ineens werd gewaardeerd om mijn eerlijkheid. Ineens verdiende ik respect, want ik kwam voor mezelf op. Heeft het mijn carrière kansen nadeling beïnvloed? Welnee, die werden eerder beter dan slechter. Vonden collega’s en mijn leidinggevende mij ineens niet meer zo leuk? Nee hoor, ze vonden mij ineens leuker en konden mijn eerlijkheid wel waarderen.
Durf jij NEE te zeggen?
Maar nee-zeggen is zo verschrikkelijk moeilijk. Niet voor iedereen, want er zijn ook mensen die heel gemakkelijk nee durven te zeggen. Maar voor heel veel mensen is het zo moeilijk om grenzen te stellen. En zij bedenken allemaal argumenten waarom ze geen nee kunnen zeggen. De grote vraag is en blijft: Durf jij “NEE” te zeggen?
Geschreven door Hilbrand Bos
Hilbrand heeft zich naast een carrière als financieel manager gericht op het coachen en begeleiden van mensen die door stress of burn-out zijn uitgevallen. Daarnaast geeft hij trainingen en presentaties. Zijn boek: “Stress is een keuze” vertelt het ware verhaal van stress.
Volg ons