Haal meer uit je vrije dagen in 2023
In Nederland heb je, als werkende in loondienst, recht op vier keer de wekelijkse arbeidsduur. Werk je fulltime (40 uur) dan heb je wettelijk gezien recht op 20 vrije dagen per jaar. Veel organisaties geven werknemers ook nog een aantal extra vakantiedagen (die noemen we bovenwettelijke vakantiedagen). Als je extra dagen van je werkgever krijgt, dan staat ze in je arbeidsovereenkomst of CAO. Vind jij dat je te weinig vakantiedagen hebt? Dan kan je dat of accepteren, of proberen om het slim aan te pakken. Hoe precies? Lees deze tips.
Maak slim gebruik van de feestdagen
Naast die 20 vrije dagen heb je in 2023 ook een aantal betaalde vrije feestdagen:
- Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
- Goede vrijdag: vrijdag 7 april 2023 (is niet standaard vrij, staat in CAO of arbeidsovereenkomst)
- Pasen: zondag 9 en maandag 10 april 2023
- Koningsdag: donderdag 27 april 2023
- Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023 (eenmaal in de 5 jaar is verplicht vrij)
- Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
- Pinksteren: zondag 28 en maandag 29 mei 2023
- Kerstmis: maandag 25 en dinsdag 26 december 2023
Deze feestdagen zijn de ideale startpunten om je vakantieplanning mee te optimaliseren. Een idee is om vrij te nemen in de week van Pasen, maandag 10 april is dus een feestdagen. Dan hoeft je nog maar 4 dagen vrij te nemen i.p.v. 5. Hetzelfde geldt voor de week van Hemelvaart, Pinksteren, Bevrijdingsdag, Koningsdag en Kerstmis. Plan je jouw vrije dagen daaromheen, dan geniet je van meer vrije tijd achter elkaar!
Spaar je overuren
In de Wet is niets vastgelegd met betrekking tot overwerk. Een extra vergoeding voor overwerk is dus ook niet vanzelfsprekend. Er is wel een Arbeidstijdenwet. Daar staat in hoe lang je per dag en per week mag werken. En daar zijn per branche, sector, verschillende mogelijkheden toe.
Staat er in jouw arbeidsovereenkomst of CAO dat je voor overwerken een vergoeding krijgt? Dan is het zaak om (al) je overwerk ook netjes te registreren. Bij sommige bedrijven krijg je tijd voor tijd. In dat geval kan je de overuren opsparen, zodat je op een later moment weer extra dagen kan opnemen. Er zijn ook bedrijven die de overuren uitbetalen.
Staat er in jouw arbeidsovereenkomst niets over overuren? En heb je ook geen CAO waarin het staat? Dan is je werkgever dus ook niet verplicht om daar alsnog een vergoeding voor te geven. Werk je toch vaak over? Maak je overuren dan alsnog inzichtelijk, zodat je met je werkgever hierover in gesprek kunt gaan. Mogelijk is je werkgever coulant en geeft hij je tijd voor tijd. En deze tijd kan je dan weer slim inzetten voor een extra vrije dag.
Wil je weten wat er zoal in Arbeidstijdenwet staat? Surf dan even naar de website van de Rijksoverheid.
Koop extra verlof
Is sommige bedrijven is het mogelijk om vrije dagen te kopen. We noemen dit ook wel het cafetariamodel. In dit plan is het mogelijk om een klein gedeelte van je loon, bijvoorbeeld van je 13e maand of je eindejaarspremie te gebruiken om vakantiedagen mee te kopen.
Zet onbetaald verlof in
Sommige werkgevers staan hun personeel ook toe om onbetaald verlof op te nemen. Als je deze optie hebt, dan kun je daar natuurlijk gebruik van maken. Houd er wel rekening mee dat dit financiële consequenties heeft.
Bron: jobat.be
Volg ons