Handige taalweetjes, deel 2: wat is juist?
Om je taalkennis een extra boost te geven, hebben we in dit artikel weer een aantal handige taalweetjes voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee.
#1 Is het relaxt of relaxed?
Of je relaxt of relaxed schrijft hangt af van de manier waarop je het woord gebruikt.
- Relaxt is een werkwoord: Hij relaxt graag.
- Relaxed is een onverbogen bijvoeglijk naamwoord: Ik vond je niet zo relaxed toen je bij ons werkte of een bijwoord: Nadat het hoge woord eruit was, waren jullie heel relaxed.
- Ga je het bijvoeglijk naamwoord verbuigen, dan krijg je niet relaxede (want zo spreek je het niet uit), maar relaxte: Wij hadden een relaxte vakantie.
#2 Is het typefout of typfout?
Beide varianten zijn toegestaan volgens de officiële spelling. Typfout* ligt alleen wel wat meer voor de hand.
Het woord typefout is samengesteld uit type en fout. Het oorspronkelijke betekenis van type is een gegoten letter. Een typefout zou dan verwijzen naar een verkeerde letter in een zetsel. Het zou ook nog kunnen dat type afkomstig is van het Engelse werkwoord to type.
Een voordeel van typfout gebruiken is dat de spelling met typ automatisch de juiste uitspraak tiepfout oproept. De spelling met type zou ook een andere uitspraak suggereren (bijv. tiepuh-fout).
* Bron: onzetaal.nl
#3 Is het super leuk of superleuk?
- Superleuk is juist.
Super schrijf je vast aan het daaropvolgende woord als het een versterking is. Je schrijft dus: supertrots, supervaag, supervrouw, superfijn, supermooi etc.
Meer taalweetjes lezen? Lees dan ook het artikel Handige taalweetjes.
#4 Is het weleens of wel eens?
- Weleens (aan elkaar) betekent: ooit, soms, een keer.
- Wel eens (los geschreven) gebruik je bij nadruk: Maar ik ben wél eens (wel degelijk eens) naar een moskee geweest. En in zinnen als: Wij worden het samen wel eens.
#5 Is het Teveel of te veel?
Gebruik dit ezelsbruggetje: Kun je in plaats van te veel ook te weinig schrijven, dan schrijf je het los.
Met dank aan:
Mieke Winnubst, Alfabeta Tekst & Training
Volg ons