Heb jij al last van Zoom of Teams moeheid?
Sinds de eerste coronamaatregelen in maart is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken als dat kan. Een half jaar later zitten we nog steeds achter de computer in ons thuiskantoor of aan de keukentafel met onze laptop. Heb jij al last van Zoom of Teams moeheid?
Natuurlijk is het een groot voordeel van deze tijd dat we door slimme technische middelen het contact met elkaar niet hoeven te missen. Als deze crisis zich had afgespeeld vóór het internet waren de economische stilstand, de chaos en de vereenzaming helemaal niet te overzien geweest.
Dit wil alleen niet zeggen dat er geen nadelen zitten aan het gebruik van technologie om onze communicatie mogelijk te maken. Vergaderen via videodiensten als Zoom of Teams blijken namelijk een stuk vermoeiender te zijn dan fysiek overleggen. En dat is ook niet gek, want op Zoom let je niet alleen op wat er wordt verteld, maar hou je bijvoorbeeld ook voortdurend de chat in de gaten. Je raakt overdreven zelfbewust omdat je je eigen camerafeed in je beeld ziet staan. En als je iets wil zeggen, dan is het zeer moeilijk om een moment te vinden om te onderbreken. Niet gek dus als je na een uur of drie digitaal vergaderen uitgeput bent.
Niet alleen het actieve vergaderen via Zoom is uitdagend, ook je aandacht erbij houden blijkt problematisch. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de digitale vergaderaars wel eens in slaap valt tijdens het zoomen. 65 procent is tijdens het zoomen ander werk aan het doen. Ongeveer de helft is aan het eten of eten aan het bereiden. Een kwart van de mensen speelt ondertussen wel eens een game. Bijna 10 procent is tijdens het videobellen aan het sporten.
Het is dus lastig om je aandacht bij het zoomen te houden en het is ook nog eens doodvermoeiend. Dit pleit ervoor om de Zoom-vergaderingen vooral niet langer te laten duren dan strikt noodzakelijk. Doe je het toch, vraag dan iedereen zijn camera aan te zetten zodat je zoveel mogelijk informatie visueel verwerkt. Ook is het handig om intensieve sessies niet direct achter elkaar te plannen, maar tussen de overleggen minstens een kwartier te pauzeren. En mocht het mogelijk zijn, probeer dan ook een of twee van je werkdagen volledig Zoom en/of Team-vrij te plannen, zodat je ook ander werk kunt doen.
Bron en meer lezen via Gelderlander.nl. Tip: Beluister ook de podcast.
Volg ons