Helder en correct schrijven leer je in kleine stappen
Welk leesteken hoort op de drie puntjes in de zin “Je hebt nodig […] een lijmstift, gekleurd papier en een schaar”? Dat was de vraag in de poll op deze website vorige week. Je had de keuze uit een dubbele punt of een puntkomma. De meerderheid van de lezers van SecretaresseNet die hebben gereageerd (22 personen) koos voor een dubbele punt. En dat was een goede keuze. “Bij opsommingen gebruik je een dubbele punt”, zo was de uitleg. Toch waren er ook 6 stemmers die dachten dat de puntkomma goed was.
Ik snap dit soort twijfels. Er zijn zo veel taalregels dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik Als je BGRPT wat ik BDL geschreven. Het is een praktisch handboek voor iedereen die schrijft. Het bevat 101 schrijfadviezen die je meteen in je eigen praktijk kunt toepassen. Ook tips over het gebruik van leestekens.
Iedereen schrijft
Vind je schrijven weleens moeilijk? Nou, dan ben je niet de enige. Iedereen schrijft, maar veel mensen hebben er moeite mee. Of het nu gaat om het opzetten van het tekst of het correct toepassen van taalregels. Toch hoeft schrijven niet moeilijk te zijn. Als je maar weet waar je op moet letten.
Stapsgewijs
Bij schrijven zijn er heel veel dingen waar je rekening mee moet houden: woordgebruik, structuur, grammatica, spelling. Probeer die allemaal maar eens te onthouden. Toch kan dat. Als je schrijven als een reeks stappen ziet. Voordat je je die stappen helemaal eigen hebt gemaakt en tegelijkertijd kunt toepassen, moet je ze afzonderlijk hebben geoefend en in je hoofd hebben opgeslagen. Pas daarna schrijf je sneller en doeltreffender. Je krijgt meer plezier in schrijven en je teksten worden beter.
De stappen ontrafeld
Alles wat je leert, leer je stapsgewijs. Of het nu gaat om lopen, lezen, autorijden of koken. Of schrijven. In Als je BGRPT wat ik BDL heb ik de belangrijkste stappen van het schrijfproces ontrafeld, in eenvoudige taal uitgelegd en op een rij gezet. Het boek bevat praktische regels en adviezen die je helpen helder te schrijven. Alles met als doel dat je lezers je teksten graag en met aandacht willen lezen. En dat ze moeiteloos begrijpen wat jij bedoelt.
101 onderwerpen: kort en helder
Het boek telt tien hoofdstukken met elk tien regels. De thema’s van de hoofdstukken zijn: woorden, zinnen, alinea’s, teksten, publiek, Engels, stijl, beeldspraak, leestekens en valkuilen. Elk hoofdstuk begint met een regel en een voorbeeld en/of een inleiding. Daarna volgen aanvullende voorbeelden, uitleg, vuistregels of aanwijzingen. Soms is er ook een korte opdracht. Gewoon om te zien of je de regel meteen kunt toepassen.
Een paar voorbeelden van regels in het boek:
- Regel 1: Gebruik woorden die mensen begrijpen
- Regel 21: Geef elke alinea een duidelijk onderwerp
- Regel 33: Leg uit wat je lezer kan verwachten
- Regel 42: Spreek je lezer direct aan
- Regel 64: Kies de juiste toon
- Regel 88: Wees zuinig met uitroeptekens!
- Regel 92: Houd dat en wat uit elkaar
En regel 101 is ‘Geef niet op en druk niet te snel op verzenden’.
Uit de dagelijkse praktijk
Niets van het voorbeeldmateriaal in het boek is verzonnen. Alles komt uit de dagelijkse praktijk, met onder andere mailings van ondernemingen, persoonlijke mails van bedrijven en instellingen, nieuwsbrieven van verschillende soorten organisaties en webpagina’s. De voorbeelden laten zien wanneer het goed en minder goed gaat. En als het beter kan, laat ik zien hoe en leg ik uit waarom. Zodat je daar in je eigen teksten je voordeel mee kunt doen.
Marcel Lemmens, Als je BGRPT wat ik BDL – 101 regels voor het schrijven van heldere en overtuigende teksten. Paperback (ISBN 9789461264220) € 20,– (224 pagina’s).
Wil je ook een exemplaar bestellen? Klik dan op onderstaande link.
Volg ons