Help, mijn collega is een betweter
Heb jij ook zo’n collega die alles wel weet, de betweter op de werkvloer? De wijsneus, de allesweter, de tegenspreker? Hij of zij weet het altijd beter, zegt regelmatig: ‘Ja, maar…’ en luistert vervolgens niet meer naar de mening van anderen. Wat doet dat met jou?
De betweter weet één ding niet…
Vaak weten betweters niet welke impact hun gedrag heeft. Ze praten vaak over een onderwerp vanuit zichzelf zonder te onderzoeken hoe een situatie of gebeurtenis voor een ander kan zijn. In ‘trainerstaal’ zeggen wij dan wel eens dat iemand dan alleen vanuit een eerste positie spreekt, alleen vanuit het eigen perspectief. Terwijl er nog legio andere mogelijkheden zijn…
Tips om te communiceren met de betweter
- Zorg dat je jezelf goed voorbereidt op een gesprek, zodat je niet buitenspel wordt gezet. Lees je dus goed in over een bepaald onderwerp. Niet om een discussie aan te gaan, maar om te weten waarover je het hebt, waardoor je meer tegenwicht kunt geven aan deze gesprekspartner.
- Zorg dat je je afstemt op de ander, zowel in de hardheid van je stem als je houding.
- De betweter is vaak gevoelig voor complimenten.
- Werk aan je overtuigingskracht en zelfvertrouwen.
- Een beetje humor doet wonderen!
Tips voor de betweter zelf
Mocht je nu denken: ‘Hé, ik herken mezelf in de betweter’, zorg dan dat je de 4-secondenregel in acht neemt. Deze regel houdt in dat je 4 seconden nadat de ander uitgesproken is stilte in acht neemt. Dus eerst even wacht voordat je reageert. En, bedenk eens wat de goede intentie van het gedrag van de ander zou kunnen zijn…
Dit blog is geschreven door Astrid Kies, trainer Krachtig en Effectief Communiceren.
Succesvol samenwerken door effectieve communicatie?
Leren omgaan met confronterend gedrag verbetert de samenwerking met collega’s enorm. Hoe je dat doet? Je leert het tijdens de cursus Krachtig en Effectief Communiceren, speciaal voor assistants.
Je versterkt je communicatie, je relaties, je overtuigingskracht en je succes, omdat je de basistechnieken van communicatie op een praktische en heldere manier leert toepassen. Je kunt deze vervolgens elke dag in de praktijk gebruiken!
Volg ons