Het belang van een goede nachtrust
Voldoende en goede nachtrust (slaap) is minstens zo belangrijk als gezond en gevarieerd eten. Tijdens de slaap worden je hersenen als het ware gereset. De batterij wordt bijna letterlijk opnieuw geladen en primaire functies in je lichaam krijgen nieuwe energie. Essentieel dus om in je werk voldoende te presteren.
Symptomen bij te weinig slaap
Wanneer je regelmatig niet voldoende slaap hebt kan dit in een aantal symptomen tot uiting komen:
- Gapen
- Vermoeidheid
- Lusteloosheid
- Weinig concentratievermogen
- Wallen onder je ogen
- Prikkelbaar zijn
Je begrijpt wel dat dit je werkprestaties niet ten goed komt. Bovendien kleven er ook reële gezondheidsrisico’s aan het structureel hebben van te weinig kwalitatieve slaap. Zo wordt te weinig slaap in verband gebracht met een verhoogd risico op onder andere aandoeningen als burn-out, dementie, depressie, hartklachten en overgewicht. Toch is het hebben van voldoende slaap in onze maatschappij nog een onderwerp dat onderbelicht is. Sterker nog, het is, zeker bij adolescenten, een issue. Het wordt (te) vaak als stoer gezien om zo min mogelijk te slapen.
Het is natuurlijk helemaal niet erg wanneer je een keer flink doorhaalt in het weekend en een nachtje overslaat. Maar dit is wel problematisch wanneer je dit structureel doet. Maar ook bij volwassenen is slaap en zeker kwalitatief goede slaap een onderbelicht onderwerp. Vaak zijn we tot laat in de avond nog in de weer op onze schermen. Dit komt de kwaliteit van onze slaap niet ten goede.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Gemiddeld genomen heeft een volwassene behoefte aan 6 tot 8 uur slaap. Dit kan per persoon wel verschillen. Zo zijn er mensen die prima functioneren met 5 uur slaap per nacht, terwijl anderen zeker 8 tot 9 uur per nacht nodig hebben. Naarmate je ouder wordt neemt de slaapbehoefte vaak wel af. Kinderen en jongeren hebben gemiddeld gezien een veel grotere slaapbehoefte.
Tips voor een goede nachtrust
Je kan veel doen om het aantal uren slaap en de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Wanneer dit lukt zal je merken dat je overdag meer energie hebt en effectiever functioneert. Het zal je (werk)prestaties verbeteren. Je kan onder andere het volgende doen:
- Regelmaat, ga zo veel mogelijk op een vaste tijd (niet te laat) naar bed;
- Stop zeker 2 uur voordat je gaat slapen met het gebruik van schermen, het licht van deze schermen heeft een negatief effect op je vermogen om in slaap te vallen;
- Wees matig met alcohol. Het gebruik van alcohol heeft een zeer negatief effect op de kwaliteit van je slaap;
- Ontspanningsoefeningen, je kan voordat je gaat slapen oefeningen doen die je helpen ontspannen.
- Zorg voor een rustgevende slaapkamer waarbij de temperatuur niet te hoog is. Nooit boven de 18 graden. Ook de inrichting van je slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. Een slaapkamer is om in te slapen en dus niet bedoelt als thuiswerkplek of washok.
- Beweeg, dit heeft natuurlijk meer voordelen. Wanneer je voldoende beweegt of sport draagt dit enorm bij aan voldoende en goede slaap. Sport weer niet vlak voor het slapen want dan werkt het weer niet.
Leestips:
- 6 stappen om stressmanagement toe te passen
- Ultieme tips om uitstelgedrag te voorkomen
Volg ons