Het nieuwe zoeken in Excel
Werk jij in Office 365? Dan heb je de beschikking over een nieuwe, hele fijne, zoekfunctie in Excel. Wellicht ken je de functies horizontaal en verticaal zoeken wel. Hier is nu x.zoeken aan toegevoegd.
Het fijne hieraan is dat de zoekwaarde op een willekeurige plek in de tabel mag staan en er meerdere gegevens in een keer getoond kunnen worden. Ook hoef je geen formule meer toe te voegen om fouten op te lossen.
Ik zal hier een voorbeeld geven van de formule en deze daarna uitwerken. Natuurlijk weet ik dat dit soms mensen afschrikt, maar dat is echt niet nodig. Je kunt dit echt.
=x.zoeken(A23;A2:A21;I2:I21;“niet gevonden”)
Rood
x.zoeken is de naam van de formule. Natuurlijk start de formule met een =, dat is bij iedere formule in Excel zo. Na de naam van de formule komen de gegevens, die staan altijd tussen haakjes, dus hier ook.
Groen
A23 is in dit geval de cel waarin de zoekwaarde staat. Dat is de informatie waarnaar Excel moet gaan zoeken, in deze cel kun je zelf de informatie typen.
Blauw
Dit is het bereik waarin Excel de gegevens kan vinden. Tijdens het typen van de formule geef je dit gewoon met de muis aan.
Roze
Excel moet dus gaan zoeken naar datgene wat je in cel A23 hebt ingevuld. Excel moet dan wel weten welke gegevens je terug wilt krijgen. In mijn geval is dat de informatie die in kolom I staat. Dus als dat waar Excel naar zoekt in cel A20 gevonden wordt, krijg je als uitkomst de informatie die in cel I20 staat.
Paars
Dit deel is niet verplicht. Het komt soms voor dat de gegevens die je hebt ingevuld, in de tabel niet gevonden worden. Tussen aanhalingstekens kun je zelf aangeven wat er dan ingevuld moet worden. In dit geval dus “Niet gevonden”.
Je kunt ook nog een overeenkomstmodus toevoegen, hiermee bepaal je of de informatie waarnaar gezocht wordt exact overeen moet komen. Verder is er een zoekmodus toe te voegen, waarmee je bepaald of een zoekwaarde binnen een bepaalde range past. Deze heb je zelden nodig, dus mag je wat mij betreft vergeten.
Kom je er met deze informatie toch niet helemaal uit? In dit artikel op mijn website heb ik een voorbeeld volledig uitgewerkt.
Extra leestip: de functie “filteren in Excel uitgelegd”
Succes!
Geschreven door: Joyce Dunnewold, Haal meer uit Office
Volg ons