Hoe dien je een WIA-aanvraag in bij het UWV?
Bij ziekteverzuim zijn werkgever en werknemer samen verantwoordelijk voor de re-integratie. De te ondernemen stappen staan beschreven in de Wet verbetering poortwachter en moeten ook worden vastgelegd in een re-integratiedossier. Werkgever en werknemer moeten dit dossier aanleveren bij het UWV door middel van de zgn. WIA-aanvraag.
Weet jij welke documenten precies aangeleverd moeten worden en wie verantwoordelijk is voor het aanleveren van deze gegevens? Wij leggen het je uit in dit artikel.
Bepaalde of onbepaalde tijd?
Heeft een werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, dan kan de werkgever de werknemer op de laatste werkdag ‘ziek uit dienst melden’ bij het UWV. Is een werknemer op zijn laatste werkdag tussen de 6 en 10 weken ziek moet er een verkort re-integratieverslag worden gemaakt. Is de periode van ziekte minimaal 10 weken moet de werkgever de normale stappen van de Wet verbetering poortwachter volgen.
Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zal de werknemer bij 88 weken verzuim een bericht van het UWV ontvangen. Het UWV verzoekt om uiterlijk in week 93 het re-integratiedossier aan te leveren en de WIA-aanvraag in te dienen.
Indienen bij het UWV
Het re-integratiedossier kan door de werkgever of de werknemer worden verstuurd aan het UWV. De werkgever kan via het werkgeversportaal van het UWV het re-integratiedossier digitaal aanleveren.
De werknemer ontvangt in week 88 een retourenveloppe van het UWV met het verzoek hier de medische informatie in aan te leveren. Hierbij kan ook het re-integratiedossier worden toegevoegd. Daarnaast moet de werknemer de WIA-aanvraag via zijn DigiD indienen.
Documenten
Tijdens de gehele ziekteperiode dienen de re-integratie inspanningen bijgehouden te worden in het re-integratiedossier. Het UWV controleert of de volgende documenten en stappen minimaal terug te vinden zijn in het re-integratiedossier:
- Probleemanalyse en bijstellingen van de bedrijfsarts
- Plan van aanpak en periodieke evaluaties (bijstellingen)
- Eerstejaarsevaluatie (bij verzuim langer dan een jaar)
- Actueel oordeel
- Eindevaluatie werkgever/werknemer
- Eventuele overige documenten/interventies, denk hierbij aan arbeidsdeskundige rapportage en/of verslagen over het 2e spoortraject
Samengevat
- Werknemer vraagt de WIA-uitkering aan via DigiD of gebruikt hiervoor het WIA-aanvraagformulier van het UWV.
- Werknemer levert de medische informatie aan bij het UWV middels de retourenveloppe.
- Werkgever levert het re-integratiedossier digitaal aan bij het UWV middels het werkgeversportaal of werknemer levert het re-integratiedossier aan middels de retourenveloppe.
Indien de werknemer in week 88 de papieren voor de WIA-aanvraag niet heeft ontvangen, dan dient de werknemer contact op te nemen met het UWV.
Volg ons