Hoe ga je om met een getalenteerde, maar ineffectieve manager?
Op het eerste gezicht lijkt het voor bedrijven een logische stap om getalenteerde en succesvolle medewerkers te promoveren naar managementfuncties. Maar helaas blijkt vaak dat deze medewerkers niet beschikken over de noodzakelijke leiderschapsvaardigheden om effectief te managen. Dit kan leiden tot een giftige werkomgeving waarin creativiteit en proactiviteit worden onderdrukt. Werk jij ook voor zo’n ineffectieve manager? Extreem getalenteerd, maar ineffectief als het aankomt op het omgaan met mensen en het tonen van leiderschap. Hoe ga je daarmee om? Dat kan nogal een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kan je hier toch succesvol mee omgaan en zelfs de werkomgeving nog een beetje positief proberen te beïnvloeden. In dit artikel delen we 5 praktische tips om het beste uit deze situatie te halen.
Tip 1: Verbeter je communicatievaardigheden
Effectieve communicatie kan veel problemen oplossen en misverstanden voorkomen. Als je te maken hebt met een manager die niet goed is in communiceren, kan jij het initiatief nemen om de communicatie te verbeteren.
- Wees duidelijk en beknopt: Formuleer je berichten en verzoeken helder en to-the-point. Bijvoorbeeld, als je een rapport nodig hebt, zeg dan: “Kan ik het rapport van vorige maand vandaag voor 15:00 uur ontvangen?” in plaats van “Ik heb het rapport nodig zodra je tijd hebt.”
- Vraag om duidelijkheid: Als iets onduidelijk is, aarzel dan niet om verduidelijking te vragen. Bijvoorbeeld, “Kun je toelichten wat je precies bedoelt met ‘verbetering in klanttevredenheid’?”
- Regelmatige updates: Houd je manager regelmatig op de hoogte van je voortgang en eventuele knelpunten. Een wekelijkse e-mail met een kort overzicht van wat je hebt gedaan en eventuele problemen kan heel nuttig zijn.
Tip 2: Bouw een goede relatie op
Een sterke werkrelatie met je manager kan de samenwerking verbeteren en je positie versterken. Het opbouwen van een vertrouwensband kan ervoor zorgen dat je manager meer openstaat voor jouw suggesties en input.
- Wees betrouwbaar: Zorg ervoor dat je afspraken nakomt en consistent kwaliteit levert. Bijvoorbeeld, als je hebt beloofd een vergadering te organiseren, zorg er dan voor dat alle details geregeld zijn en iedereen tijdig geïnformeerd is.
- Toon begrip en empathie: Probeer je manager te begrijpen en empathie te tonen. Bijvoorbeeld, als je merkt dat je manager gestrest is door een deadline, bied dan aan om extra taken over te nemen of een oplossing te bedenken voor een probleem.
- Zoek gemeenschappelijke interesses: Ontdek gedeelde interesses of doelen om een betere band te vormen. Bijvoorbeeld, als jullie allebei van hardlopen houden, kun je informele gesprekken beginnen over recente loopjes of wedstrijden.
Tip 3: Neem initiatief en toon leiderschap
Laat zien dat je meer aankan dan alleen je basistaken door initiatief te tonen en een proactieve houding aan te nemen.
- Identificeer problemen en bied oplossingen aan: Als je problemen ziet, denk dan na over mogelijke oplossingen en presenteer deze aan je manager. Bijvoorbeeld, “Ik heb gemerkt dat we vaak vertraging oplopen bij het goedkeuringsproces. Misschien kunnen we een vast tijdstip instellen voor goedkeuringen om dit te versnellen?”
- Werk zelfstandig waar mogelijk: Toon dat je in staat bent om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld, “Ik heb de agenda voor de volgende vergadering al voorbereid en naar iedereen gestuurd. Als je nog iets wilt toevoegen, laat het me dan weten.”
- Vraag om feedback: Zoek actief feedback om je prestaties te verbeteren en te laten zien dat je je werk serieus neemt. Bijvoorbeeld, “Kun je me feedback geven op hoe ik de laatste presentatie heb voorbereid? Ik wil graag weten wat ik kan verbeteren.”
Tip 4: Help je manager groeien
Hoewel het niet jouw primaire verantwoordelijkheid is, kan je bijdragen aan de ontwikkeling van je manager door subtiele ondersteuning en begeleiding.
- Deel kennis en bronnen: Als je toegang hebt tot nuttige informatie of bronnen, deel deze dan met je manager. Bijvoorbeeld, “Ik heb een interessant artikel gelezen over leiderschapstraining. Ik denk dat het nuttig kan zijn voor ons team.”
- Stel training of coaching voor: Als het gepast is, stel dan voor om deel te nemen aan leiderschapstrainingen of coaching. Bijvoorbeeld, “Er is een workshop over teamleiderschap volgende maand. Misschien is het nuttig voor ons om samen deel te nemen?”
- Wees een luisterend oor: Soms kan simpelweg luisteren en ondersteuning bieden een groot verschil maken. Bijvoorbeeld, “Ik merk dat je het erg druk hebt. Als je iets kwijt wilt of ergens hulp bij nodig hebt, laat het me weten.”
Tip 5: Bescherm je eigen welzijn
Je eigen welzijn en professionele groei zijn net zo belangrijk als het succes van je manager. Zorg ervoor dat je niet overweldigd raakt door de uitdagingen van jouw (ineffectieve) manager.
- Stel grenzen: Wees duidelijk over wat wel en niet acceptabel is in termen van werkdruk en communicatie. Bijvoorbeeld, “Ik kan deze taak vandaag niet afmaken, maar ik kan het morgen voor je klaar hebben. Is dat oké?”
- Zoek steun bij collega’s: Praat met andere collega’s en zoek steun bij hen. Samen sta je sterker en kun je beter omgaan met de uitdagingen. Bijvoorbeeld, “Ik merk dat we allemaal worstelen met de communicatie. Zullen we samenkomen om ideeën uit te wisselen over hoe we dit kunnen verbeteren?”
- Ontwikkel jezelf: Blijf werken aan je eigen professionele ontwikkeling door trainingen en cursussen te volgen. Bijvoorbeeld, “Ik heb me ingeschreven voor een cursus time management. Ik denk dat het me zal helpen om mijn taken efficiënter te beheren.”
Met deze tips kun je je manager helpen een effectieve leider te worden, zonder je eigen welzijn uit het oog te verliezen.
Volg ons