Hoe hoog staat integriteit op de agenda van jouw organisatie?
Als bestuurssecretaresse hoor je van alles in vergaderingen, werk je met persoonlijke en gevoelige informatie en ben je betrokken bij de politieke agenda van de bestuurder.
Integer handelen lijkt niet meer dan normaal, toch? Het blijkt in de praktijk lastiger.
Liegen, het plegen van fraude, vriendjespolitiek en het vertonen van ongewenst gedrag… het komt vaker voor dan je denkt binnen bestuurlijke organisaties. De invulling van jouw spagaatrol is soms een flinke uitdaging: hoe combineer je loyaliteit aan je vak, aan de organisatie en aan de bestuurder?
Hoe vaak komen integriteitsproblemen voor binnen bestuurlijke organisaties?
Nou, vaak! Zo vaak dat er jaarlijks de Politieke Integriteitsindex wordt gepubliceerd in de Volkskrant. Deze PI-index geeft een overzicht welke Nederlandse politieke ambtsdragers in het nieuws zijn geweest. Uiteenlopende kwesties komen aan de orde, zoals ordinair liegen, het plegen van fraude, vriendjespolitiek en het vertonen van ongewenst gedrag. Deze integriteitsschendingen komen voor in alle bestuurlijke lagen: gemeente, provincie en rijksinstituten. In 2018 komt wangedrag in de vrije tijd het meest voor in de PI-index. Zo kwam in het nieuws dat een wethouder uit Oss moest aftreden, omdat hij net iets te vaak te diep in het glaasje keek. Maar hij bleef ontkennen, hij zag zichzelf als een Bourgondiër.
Integer handelen verdient meer aandacht
Er is te weinig oog voor het verband tussen moraal en macht. Expert Leo Huberts geeft in een interview met de Volkskrant aan dat het vaak voorkomt dat ambtenaren pas tot actie overgaan als de integriteitschending al heeft plaatsgevonden. Bestuursorganen moet zelf actief met een plan van aanpak komen om integriteit hoger op de agenda te zetten. Volgens Leo Huberts moet integriteit meer bespreekbaar gemaakt worden in organisaties. Leidinggevenden hebben hierin een voorbeeldfunctie. Het is wellicht een open deur, maar politici moeten zelf blijven denken en kritisch zijn op hun eigen functioneren. Uit onderzoek van FNV blijkt zelf dat 15% van de gevraagde medewerkers bij het Rijk onder druk is gezet om niet-integer te handelen. En deze druk zou komen van leidinggevenden…!
De veranderende rol van de overheid
Hoogleraar Zeger van der Wal vertelt in een artikel in het Binnenlands Bestuur dat van ambtenaren steeds meer gevraagd worden dat zij samenwerkingen zoeken met het bedrijfsleven, burgers en maatschappelijke organisaties. Dat betekent dat er verschuivingen plaatsvinden in taken en verantwoordelijkheden. Overheden moeten hun controle min of meer uitbesteden, maar blijven zij wel eindverantwoordelijk? Wie kan je aanspreken als iets fout is gegaan? Zeger van der Wal ziet dat er allerlei initiatieven ontstaan vanuit bestuurlijke organisaties om deze partners actief te betrekken bij hun ‘integriteitsbeleid’.
Bestuurskunde voor de secretaresse
Hoe combineer je loyaliteit aan je vak, aan de organisatie en aan de bestuurder? Hoe staat het met de integriteit van de ambtenaar? De antwoorden op deze vragen worden besproken tijdens de opleiding Bestuurskunde.
Leer o.a. hoe je de bestuurder kunt adviseren op dit gebied. Bekijk het programma van deze cursus.
Born: blog.secretary.nl
Volg ons