Je ondergewaardeerd voelen en hoe je daar iets aan kunt veranderen
Managementondersteuners staan erom bekend hun werkzaamheden uit te voeren en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Dit betekent vaak dat leidinggevenden het werk niet zien dat nodig is om ‘dingen te laten gebeuren’. Een neveneffect van deze uitdaging is dat ondersteuners zich vaak ondergewaardeerd en onderbenut kunnen voelen. Ondersteuners gaan vervolgens door met hun werk, terwijl er zoveel meer is dat ze zouden kunnen doen. Voel jij dit ook en wil je daar verandering in aanbrengen? Lees dan snel verder!
Inventariseer
Als je je ondergewaardeerd voelt, dan is het noodzakelijk om de balans op te maken van waar je bent in jouw rol en wat je doet. Maak een lijst van alle taken/werkzaamheden die je doet, en maak vervolgens ook een lijst van alle werkzaamheden waaraan je zou graag willen werken. Verder is het ook de moeite waard om te kijken naar de functieomschrijving die je hebt gekregen toen je bij de organisatie in dienst kwam. Werk je aan alle dingen waarvan je werd verteld dat ze bij het werk hoorden? Als je eenmaal hebt geïnventariseerd waar je staat, heb je de informatie om beslissingen te nemen over je toekomst.
Is er meer te doen in jouw rol en in de organisatie?
Als je eenmaal een lijst met taken hebt waaraan je wilt werken, is dit het moment om proactief te zoeken naar dingen om te doen. Als je je ondergewaardeerd voelt, moet je wat persoonlijke verantwoordelijkheid nemen en proberen werk te maken van die werkzaamheden die je leuk vindt en die je motiveren. Misschien is het vermoeiend om om werk te vragen, maar juist in deze tijd wordt een proactief persoon, die extra verantwoordelijkheden op zich neemt op prijs gesteld.
Speak UP!
Het is een uitdagend gesprek om te voeren: aan je leidinggevende vertellen dat je je ondergewaardeerd voelt. En vaak kunnen leidinggevenden deze gesprekken ook nog eens heel persoonlijk opvatten. Het is altijd het beste om zo’n gesprek met gedegen (onderbouwde) informatie aan te gaan, zodat je leidinggevend ook kan zien dat jij je onderzoek hebt gedaan en samen aan een oplossing wilt werken.
Het gesprek kan twee kanten op te gaan: je leidinggevende had geen idee dat je je ondergewaardeerd voelde en ze beloven je uitdagender werk te geven. Of ze praten sympathiseren de boel en praten eroverheen omdat de rol simpelweg niet meer vereist dan dat jij nu doet. Het is de moeite waard om je uit te spreken als zeker als je “min of meer over het hoofd’ wordt gezien.
Wil je (nog wel) Assistent worden?
De rol van Assistent is zeker niet voor iedereen weggelegd. De rol is dynamisch en er zijn veel mogelijkheden, maar je moet wel proactief zijn en je de baan echt eigen maken. Eentonigheid komt op den duur ook door de herhaling van taken/werkzaamheden. Als je de balans opmaakt van de huidige situatie, neem dan ook de tijd om je af te vragen of de functie nog wel bij je past. Als dat dan niet meer zo blijkt te zijn, dan is dat ook oké. Als assistent heb je natuurlijk ook veel vaardigheden die je kunnen helpen bij volgende carrièrestap. Of dat nu binnen of buiten de organisatie is.
Je ondergewaardeerd voelen kan zeker nadelige effecten hebben op je zelfvertrouwen en welzijn maar onthoud: je hebt altijd opties!
Bron en meer lezen via practicallyperfectpa.com
Volg ons